Ořech, voříšek, pravé ořechové

17. květen 2005

Tentokrát jsem zvolil ořechové téma. Promluvím o jazykovém zákulisí slova ořech a pokusím se povědět, jak vzniklo slovní spojení pravé ořechové, a také nějakou chvilku věnuji voříškům, řeknu, cože mají nečistokrevní psi společného s ořechy.

U slova ořech Slovník spisovného jazyka českého uvádí celkem pět významů: plod nebo část plodu rostlin vyznačující se tvrdým obalem, dále strom jinak zvaný ořešák, za třetí se ořech říká ořechovému dřevu, za čtvrté je ořech leccos tvarem nebo velikostí ořechu podobného, tedy hrudka másla, druh tříděného uhlí, také součást samostřílu, za páté je ořech maso nejlepší jakosti, pocházející z telecí kýty. Pokud jde o původ, patří výraz ořech k těm méně jasným. Starší etymologové soudili, že by možná mohlo souviset se zvukomalebným řachnout a měli na mysli zvuk při louskání ořechů. Jiní poukazovali na podobnost našeho slova s německým Ecker, bukvice, holandským aker a anglickým acorn, tedy žalud. Pokud by tato příbuznost opravdu existovala, pak by slovo ořech nejspíš bylo takzvané praevropské, pocházející z jazyků lidí, kteří zde žili ještě před příchodem Indoevropanů. Dnešní etymologové takhle daleko nejdou, konstatují jen, že všeslovanské ořech má příbuzné v baltských jazycích a že je možná příbuzné s řeckým árya, ořechy.

Michal Novotný

Zajímavější jsou slovní spojení to je pravé ořechové či tohle není úplně pravé ořechové, v nichž slovo ořechové vystupuje jako synonymum pro pravost, správnost a nefalšovanost. První náš slovník, v němž se ta spojení objevila, je publikace Co ve slovnících nenajdete, která vyšla v 90. letech, ale já to spojení znám už od svého dětství, tedy od 50. let. Vysvětlení souvislosti slova ořechové a nefalšovanosti jsem se nikde nedočetl, soudím a spekuluji, že tu jde o ořechové dřevo, o nábytek z ořechového dřeva, které se snad dá snadno falšovat. S voříškem jsem na tom poněkud líp. O souvislosti ořechů a nečistokrevných psů jsem našel zmínku v jednom hodně dávném čísle časopisu Naše řeč z roku 1929. Z té zmínky vyplývalo, že snad typickou barvou srsti nečistokrevných psů je barva ořechová

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.