Planetka Apophis

14. říjen 2005

Minulý týden jsem tu mluvil o japonské kosmické sondě Hayabusa, která v těchto dnech zkoumá takzvanou blízkozemní planetku Itokawa. Tedy, jak se na tuto rubriku sluší, probral jsem jazykové zákulisí pojmenování Hayabusa, což je japonsky orel, a Itokawa, což bylo příjmení otce japonské raketové techniky. Říkal jsem mimo jiné, že pojmenování této planetky bylo tak trochu mimo obvyklá pravidla, protože běžné je planetky blízkozemního typu pojmenovávat podle mytologických postav, ne podle historických osobností

Dnes budu mluvit o planetce, která je také takříkajíc aktuální; její jméno před časem proběhlo všemi médii, a to dvakrát za sebou. Nejprve jako poplašná zpráva, že takhle planetka se do nás trefí, a tím konečně uskuteční vize všech těch katastrofických filmů, a pak jako uklidnění, že vědci vše znovu propočítali a že tohle těleso sice 13. dubna 2029 proletí zatraceně blízko, ale přece jen proletí. Tato planetka má tentokrát jméno podle pravidel, ba dokonce by se dalo říct, že podle všech jemností pravidel pojmenování planetek. Jmenuje se (99 942) Apophis a tímto pojmenováním se její objevitelé z Havajské univerzity pokusili vyjádřit její zvláštnosti. Cituji teď českou astronomku Janu Tichou podle serveru Planetky: (je to) "asteroid typu Aten, tedy těleso s velkou poloosou dráhy menší než 1AU a trávící většinu své oběžné doby uvnitř dráhy Země. Takové, velmi vzácné asteroidy dostávají tradičně jména ze staroegyptské mytologie - Aten, Hathor, Sekhmet aj. Vlivem těsného přiblížení asteroidu k Zemi v roce 2029 se však jeho dráha změní a bude mít velkou poloosu dráhy, a tedy se přesune do kategorie asteroidů Apollo. Jeho objevitelé...mu proto vybrali jméno staroegyptského božstva, ovšem v řecké (antické) transkripci. Proto Apophis, nikoliv Apep (Apop)."

Michal Novotný

Zbývá dodat, co to bylo za netvora, kterému staří Egypťané říkali Apep či Apop. Božstvo zla a zkázy zobrazované v podobě obřího hada. Jeho hlavní činností bylo, že se každý den pokoušel pohltit sluneční loď boha Re.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.