Štír - 2.díl

5. listopad 2002

Včera jsem tu mluvil o jazykovém zákulisí pojmenování souhvězdí Štír, seskupení hvězd mezi souhvězdími Vah a Střelce. Jak dnes skoro každý ví, jmenovaná souhvězdí patří k souhvězdím zvířetníkovým, kterých je dvanáct a jimiž během roku prochází Slunce.

Stará a dosud velmi živá víra praví, že postavení Slunce ve zvířetníku a vůbec hvězdné konstelace ovlivňují dění na Zemi, dokonce osudy, povahy, činy a budoucnost jednotlivých lidí. Taková představa je sice naprosto absurdní, zdravý rozum říká, že něco takového prostě fungovat nemůže, přesto už dlouhá staletí existuje a velmi dobře prosperuje obor zvaný astrologie, který se vztahem postavení hvězd k osudu lidí, ale třeba i států vážně zabývá. Ne nechci prohlašovat ani že astrologie je ohlupování lidí, ani že na tom všem něco je, od toho tu tato rubrika není. Chci dnes mluvit o slovních obratech být s něčím na štíru a být s někým na štíru. Což jsou slovní spojení, která zcela určitě vznikla v souvislosti s astrologií.

Nejdřív si povězme, co ta slovní spojení, ty obraty vlastně znamenají. Když řekneme, že ta dívka je na štíru s matematikou, říkáme, že té zmíněné matematika nejde. Pokud by byla na štíru s čistotou, znamenalo by to, že chodí špinavá. Také s pravopisem můžeme být na štíru a psát ve slově obilí jeden eventuálně hned dva ypsilony. Na štíru však můžeme být i se svým nadřízeným, Jirásek píše o arcibiskupovi, který byl na štíru s Římem. Myslím, že všichni smyslu těchto obratů, v nichž se objevuje štír, docela dobře rozumíme, jsme-li s něčím na štíru, nejde nám to, nerozumíme tomu, nemáme pro to schopnosti, jsme-li s někým na štíru, jsme s ním ve stavu napětí, často vysloveného nepřátelství. Štír je v těchto obratech symbolem něčeho špatného, nepříznivého. Což není tím, že štír je živočich na pohled nepěkný, pro mnohé lidi dokonce zcela odporný, ani tím, že štírovo bodnutí je jedovaté a někteří velcí štíři jsou dokonce nebezpeční člověku. To všechno jen přispělo k obecnému rozšíření těchto úsloví. Jejich původ je však jiný, jak jsem říkal, astrologický. Astrologické znamení Štíra se totiž pokládá za nejméně příznivé ze všech, lidé narození ve znamení Štíra jsou pokládáni dokonce za potenciální zločince. Což je všechno prý z toho důvodu, že období, kdy je Slunce ve znamení Štíra, tedy konec října a skoro celý listopad, je čas, kdy se příroda chová k člověku nevlídně. Nevydává žádné plody, skoro žádné květy, je zima, lezavo, dnes bychom řekli depresívně.

Zbývá ještě vysvětlit, proč je v obratech, jimiž jsme se dnes zabývali, v tomto případě poněkud zvláštní předložka na. Astrologové neříkají, že Slunce je ve znamení Štíra, ale na Štíru, podobně jako my všichni říkáme, že ručička hodin je na trojce.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka