Sylvia a její děti

21. říjen 2005

V poslední době jsem zde několikrát mluvil o jazykovém zákulisí pojmenování těch planetek neboli asteroidů, které jsou nějak aktuální, jejichž jméno v nedávné době proběhlo masově sledovanými médii. Už jsem se přiznal, že astronymie obor zabývající se pojmenováváním nebeských těles, mě zvlášť baví. Takže doufám, že vás nebudu moc nudit, když se k jedné aktuální planetce se vrátím i dnes.

Opět budu v hojné míře využívat informací ze stránky www.planetky, kterou provozuje Observatoř Kleť; hlavně z článků Jany Tiché, což je nejen kleťská astronomka, ale k tomu také předsedkyně komise Mezinárodní astronomické unie pro nomenklaturu malých těles sluneční soustavy, tedy osoba povolaná, když nechci rovnou říct "nejpovolanější". Mé dnešní povídání se týká objevu, kterého si v médiích asi málokdo pořádně všiml, který je však vědecky velmi významný. Letos se u jedné planetky podařilo prokázat trojitou asteroidální soustavy. Tedy srozumitelně řečeno fakt, že kolem jedné planetky krouží dva malé měsíčky. Ta planetka se jmenuje (87) Sylvia a poměrně nízké číslo před jejím jménem ukazuje na to, že už ji známe dávno. Ano, od roku 1866.

Michal Novotný

Všechny planetky objevované v té době dostávaly ženská či dívčí jména, tato Sylvia však není žádná obecná Sylvie, ale Sylvia zcela konkrétní, i když mytologická, a to římská. Tato dáma plným jménem Rhea Sylvia byla v mládí zasvěcena bohyni Vestě a jako taková musela zůstat pannou. Což se podařilo překonat bohovi války Martovi a věc nezůstala bez následků: narodila se dvojčata, která byla pojmenována Romulus a Remus. Jejich matka byla za trest hozena do řeky a novorozenci měli být také utopeni. Odtud to už většina z nás zná. Romulus a Remus se neutopili, odkojila je vlčice, a ti dva hoši pak založili věčné město Řím. Není myslím příliš známo, že i jejich matka se zachránila. Bůh té řeky, do níž byla hozena, tedy Tibery, se do Rhey Sylvie zamiloval a pojal ji za ženu. A já už jen dodám, že ty dva měsíčky, které byly letos prokázány u planetky Sylvia, byly logicky pojmenovány Romulus a Remus.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka