Verva

8. září 2005

Posluchačka inženýrka Edita Fikerová, která se už několikrát postarala o námět pro tuto rubriku, mě nedávno e-mailem pochválila, že jsem o jistém výrazu mluvil s vervou, a hned dodala: "čili s čím vlastně?" A zeptala se, zda jsem už někdy vervu probíral. Odpověděl jsem, že neprobíral a že to někdy v nejbližší době napravím. Ta nejbližší doba je právě teď.

Slovník spisovného jazyka českého slovo verva označuje za knižní, ale takové charakteristiky bývají nepřesné a hlavně se s časem mění. Už vydání Slovníku spisovné češtiny pro školu a veřejnost z konce 70. let slovo verva uvádí zcela bez doplňující charakteristiky, tedy jako slovo nejen spisovné, ale také jako běžně používané. Oba slovníky konstatují, že verva je výraz přejatý, a to z francouzštiny. Také v popisu významu se slovníky shodují, starší říká, že je to "velmi silné, nějakou činností se projevující nadšení pro něco, někoho; zápal, vzlet", později vydaný slovník pak konstatuje, že verva je "silné zaujetí, nadšení, zápal, elán". Stejný význam má i francouzské slovo, které jsme převzali. Jeho starofrancouzský předchůdce však měl význam inspirace a vznikl z latinského verba, které znamená slova, ale také řeč a zaříkávání. Slova pronášená s vervou jsou slova pronášená podobně jako zaříkávání, tedy se zaujetím, se zápalem, inspirativně, možná i pateticky, jak píše slovník - se "vzletem".

Michal Novotný

Do příbuzenstva vervy patří výrazy, které jsme z latiny přejali přímo, například verbální, tedy slovní, verbalismus neboli mnohomluvnost, čili mnohoslovnost, a také verbum, odborné pojmenování slovesa. Existovalo také slovo verbář ve významu slovník, užíval ho například Karel Čapek, ale u něj je slovníková poznámka "kniž." zcela v pořádku. Dnes už se tohle slovo myslím nevyskytuje ani v knihách.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.