Závod a závod

7. říjen 2005

Posluchače Jana Pejchu ze Slatiňan zajímá, jak mi napsal, "zda má nějaké spojení slovo závod ve smyslu soutěž se slovem závod ve smyslu podnik, firma". Promluvme si tedy o slovech závod a jejich původu.

Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost má dvě hesla závod. U prvního uvádí dva významy, zaprvé jednotka pro určitou hospodářskou činnost, podnik, a zadruhé samostatná část podniku. Takže závod jako podnik se může dělit na několik závodů. Tohle je ale spíš už zastaralá terminologie; tomu, co se za minulého režimu jmenovalo závody, dnes častěji říkáme firmy. Druhé slovo závod má podle stejného slovníku také dva významy. Zaprvé je to "měření sil několika soupeřů usilujících o vítězství," zadruhé "soutěž v příslušných disciplínách", v prvním významu známe třeba závody ve zbrojení. Probrali jsme podrobně významovou stránku slov závod a podobně jako posluchači Pejchovi se nám zdá, že ta dvě ve slovníku zvlášť uvedená slova nemají nic společného. Ale k tomu dojdeme, teď si řekneme, že závod v soutěžním, sportovním smyslu je staré, jen v češtině a v polštině se vyskytující slovo. Závod ve významu podnik je v češtině podstatně kratší dobu, z ruštiny ho přejali až obrozenci na počátku 19. století. Etymolog Václav Machek soudil, že závod a závod jsou dvě různá slova. To staré, dnes sportovní, prý vzniklo ze staročeského závada, které znamenalo dluh, nějaký závazek vůbec, například také vsazený obnos při sázce. Když se běželo o sázku, o závadu, běžel se závod, běželo se o závod, jak se dosud už poněkud nepochopitelně říká. Pokud jde o závod jako podnik Machek stručně říká: "jiné je závod, podnik, od zavésti, zavedl si podnik."

Michal Novotný

Současní etymologové to vidí jen o maličko jinak. Souhlasí jak se staročeskou závadou jako sázkou, tak se zavedeným podnikem neboli závodem, jen říkají, že také závada byla něco vlastně zavedeného, domluveného, ustanoveného, a že tedy obě slova jsou příbuzná, obě vznikla ze slovesa zavést.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.