Blesková soutěž o vstupenky do divadla

13. září 2016

Soutěž skončila. Výherci: Barbora Petrtýlová; Petr Bárta; Zdeňka Trenčínská.

Divadelní představení Heda Gablerová můžete vidět od půlky září v Divadle v Dlouhé. Heda Gablerová je třetí drama Henrika Ibsena, které v Divadle v Dlouhé připravil režisér Jan Nebeský. Stejně jako v předcházející Divoké kachně (2005) a Eyolfkovi (2013) vychází z překladu Františka Fröhlicha a na inscenaci spolupracuje se scénografkou Janou Prekovou, která navrhla kostýmy a společně s režisérem také scénu.

Titulní roli Hedy Gablerové (Tesmanové) hraje Lucie Trmíková a jejího manžela Jørgena Tesmana Jan Vondráček, kteří tak potřetí tvoří ústřední manželský pár. I další herci už s Janem Nebeským pracovali – Jaroslava Pokorná, která v Hedě hraje Julianu Tesmanovou, byla v Divoké kachně překvapivě Hedvikou a za tuto postavu čtrnáctileté dívky získala Cenu Alfréda Radoka. V Divoké kachně hrál i Miroslav Hanuš, který v Hedě ztvární doktora Bracka. Poprvé s Janem Nebeským spolupracuje Robert Mikluš (Eilert Løvborg), kterého diváci v Dlouhé viděli v inscenace Viktor aneb Dítka u moci.

Heda Gablerová vyšla 16. prosince 1890. Doma v Norsku měla tato hra nejméně pozitivní ohlas ze všech Ibsenových pozdních her. Publikum a kritikové nejistě a zmateně prodlévali nad záhadnou postavou Hedy. List Morgenbladet tehdy hru komentoval následovně: „Když to všechno vezmeme v úvahu, sotva můžeme nazvat Hedu Gablerovou něčím jiným, než hrozným výplodem fantazie, samotným autorem stvořenou strašlivou postavou ženy, která nemá odpovídající vzor ve skutečnosti.“

Navzdory tomu byl o hru velký zájem doma stejně jako v zahraničí. 31. ledna 1891 měla Heda Gablerová světovou premiéru v Residenztheater v Mnichově. Další měsíc následovaly premiéry v Helsinkách, Berlíně, Stockholmu a Christianii. Hra je dnes jedním z nejpopulárnějších Ibsenových dramat. Víc informací najdete na http://www.divadlovdlouhe.cz/repertoar/heda-gablerova/

Soutěžíme o 3 x 2 vstupenky na divadelní představení Heda Gablerová (Divadlo v Dlouhé, pondělí 19. 9. 2016 od 19 hodin)

Soutěžní otázka: Jak se jmenuje herečka, která se v Divadle v Dlouhé představí jako Heda Gablerová?

a) Helena Dvořáková
b) Klára Sedláčková-Oltová
c) Lucie Trmíková

První tři soutěžící, kteří zašlou správnou odpověď, dostanou 2 ks vstupenek na divadelní představení Heda Gablerová (Divadlo v Dlouhé, pondělí 19. 9. 2016 od 19 hodin).

Odpověď na soutěžní otázku včetně svého jména a kontaktu zašlete na e-mail:
marketing.regina@rozhlas.cz

Soutěž trvá do vyčerpání výher.

Soutěž se řídí Pravidly pro účast v soutěžích ČRo Regina.

Každý účastník má nárok pouze na jednu výhru. Finanční plnění výher není možné.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.