Ohrozit nás může plovoucí předmět nebo třeba velryba, říká jachtař Milan Koláček

27. únor 2016

Milan Koláček je známý ve světě jachtingu, jako první cizinec zvítězil na francouzském šampionátu v sólovém jachtingu. Přesto ho doma moc lidí nezná. On sám říká, že si většinou lidi myslí, že jachting je jen zábavou snobů.

Milan Koláček pobývá většinu roku ve Francii, v Bretani, aby mohl trénovat. „Jsme tam většinu roku, abych se mohl připravovat s těmi nejlepšími, abychom poznali konkurenci a věděli, jak týmy fungují,“ vysvětluje Milan.

K jachtingu se dostal už jako dítě. „Když mi bylo deset, táta se rozhodl postavit malou plachetnici. Jezdili jsme na Orlík, na Slapy, na jezera. V čtrnácti jsme se s bráchou rozhodli opravit si starou plachetnici a začali jsme závodit. Po pár letech jsme zkusili závod na moři, ten jsme hned vyhráli, a tak to začalo. Postupně jsme se úplně přesunuli na moře.“ Milan o sobě říká, že je introvert, a asi také proto si zvolil sólový jachting. Znamená to, že při závodech tráví na moři sám i celé týdny.

A jako v každém sportu, i jachtař má svého trenéra: „Trenér je taky součástí týmu, najímáme si ho. Trénink vypadá tak, že se nás několik sejde a děláme různé rychlostní testy, malé závody mezi sebou, a on to pozoruje z malé motorové lodi, která jezdí mezi námi, dělá si poznámky, točí videa, dělá si fotky, radí nám pomocí vysílačky. To je celodenní proces. Pak se vracíme a díváme se na ta videa a společně to hodnotíme.“

Přestože ve společnosti je jachting vnímám často jako zábava bohatých, je to sport jako každý jiný: „Sólový jachtař na sebe musí být tvrdý, protože na té vodě je sám, musí sám získat sílu, musí se vybičovat, aby loď udržel ve správné rychlosti, ve správném kurzu, musí mít sebemotivaci. Závod trvá i desítky dní, závodník je unavený, málo spí a musí se přitom správně rozhodovat. Musí si připravovat jídlo, musí sám měnit plachty, na všechno je sám. Je to velký nápor na psychiku,“ popisuje tenhle sport Milan.

Navíc jachtařům na moři může hrozit i nebezpečí. „Ohrozit nás může plovoucí předmět nebo třeba velryba. Stalo se to kamarádovi, narazil do velryby a přišel o kormidlo. Do lodi mu začalo zatékat a on to musel vyřešit. Musel se přizpůsobit, aby zachránil loď i sebe,“ vypráví Milan Koláček.

Milana v nejbližší době čeká závod před Atlantik, z Bretaně do Karibiku. Jeho snem je účast na závodě Vendée Globe, závodě kolem světa. Tomu podřizuje veškerou přípravu a má v plánu se ho zúčastnit v roce 2020.

autoři: Petr Zajíček , jku
Spustit audio