David Svoboda: „My chlapi máme na rodinu času dost…“

24. září 2015

David Svoboda, moderní pětibojař a olympijský vítěz z olympiády v Londýně byl hostem Petra Zajíčka v pořadu S vámi v Praze.

Začátky

Původně to vypadalo, že David Svoboda bude plavec, trénovali spolu se svým bratrem Tomášem několik let, ale pak utekli. Tomáš je Davidovo jednovaječné dvojče. „V dětství jsme plánovali, že naší vzájemné podoby ve škole budeme využívat, ale nakonec jsme to nikdy neudělali.“

Současnost

David Svoboda už se zbavil dlouhodobé bolesti levé nohy. Nebylo to nic závažného. Má už splněnou mezinárodní kvalifikaci na olympiádu v Riu. „Pilovat musím pořád všech pět disciplin, pětiboj má tu výhodu, že je pořád co trénovat.“ Teď bude David ještě v Praze a od konce října do začátku prosince bude v USA v Coloradu.

Konec závodění?

Dovedu si představit konec závodění – tak za dva, tři roky. „Za rok, dva bych mohl být na sportovním vrcholu, mám před sebou ještě dvě, tři sezóny. Čím dál víc se mi zamlouvá možnost stát se trenérem.“ David před časem dokonce dostal nabídku moderovat sportovní zprávy. To teď ale není na pořadu dne.

Rodina

Davidovi je třicet, ale podle svých slov mají muži na rodinu ještě čas. Přesto dodává: „Já už bych na rodinu připravený byl, teď zrovna jsem ale single a jsem v pohodě.“

Poslechněte si.

autoři: Petr Zajíček , jku
Spustit audio