Kamila Ulčová: Jednou jsem vysílala v pyžamu

21. listopad 2015

Moderátorka a dnes také autorka dětských knížek Kamila Ulčová vystudovala herectví, ale rozhodla se pro dráhu moderátorky. Dnes je také autorkou knížek pro děti, její Soví příběh je právě na pultech knihkupectví. Na Regina DAB Praha byla hostem Petra Zajíčka v pořadu S vámi v Praze.

Kamila sice vystudovala herectví, ale v osudnou chvíli se raději rozhodla pro moderování, a sice Snídaně s Novou. „Skočila jsem do toho rovnou po hlavě, do živého vysílání na Nově a díky svému mládí a absolutní naivitě, leckdy hraničící až s pitomostí, jsem si to docela užila,“ vypráví Kamila.

A jak snášela ranní vstávání? „Ranní vstávání nebylo příjemné, ale většinou nás budil kolem půl čtvrté nebo půl páté pan taxikář, který stepoval před domem a odvezl nás do studia, kde z nás, z těch zombie, udělali pohledné mladé lidi.“

V médiích, konkrétně v rádiu, si Kamila našla i manžela. „Vlezla jsem do studia, uviděla interesantního muže a hned jsem se zamilovala. A bylo to. On na mě ze začátku koukal svrchu, byla jsem, co se rádia týká, trdlo a musela jsem se spoustu věcí naučit,“ říká Kamila.

V pyžamu do rádia

Na Regině působila Kamila několik let. Vzpomíná i na jedno vysílání v trochu neobvyklém outfitu: „Pamatuji se na jedno vysílání, byla to taková pošmourná únorová neděle, kdy jsem schytala víkendovou službu, a opravdu se mi nechtělo vůbec oblékat, takže jsem na pyžamo hodila kabát, k tomu boty a vyrazila jsem na vysílání. A byla to pohoda,“ směje se Kamila.

Soví příběh

Knížku Soví příběh začala Kamila psát, když se jí narodila dcera: „Když jsem byla na mateřské a měla jsem pocit, že se mi tak trošku rozkládá mozek, tak jsem si řekla, že teď je ten správný čas a pustila jsem se do toho. A letos jsem knihu vydala.“ Soví příběh Kamila napsala i ilustrovala. Je to příběh, který se odehrává v předvánoční Praze.


Řekni něco,“ prosila. „Třeba jak se jmenuješ?“ „Lucián,“ malinko se uklonil. Málem odskočila od plotu! Nejdřív se pořádně rozhlédla, a když viděla, že vedle ní opravdu nikdo nestojí, obrátila se, celá vykulená, zpátky na koně. „To jsi říkal ty? Vážně ty? Říkal jsi… Lucián?“ „Ano, jsem Lucián.

Prahu miluje Kamila už odmalička: „Když jsem byla malá, měla jsem pocit, že neexistuje nic krásnějšího na celém světě než stará Praha. Maminka mě tam často vodila a vyprávěla mi všechny ty legendy. A ve mně to zůstalo.“

Hlavní hrdinkou Sovího příběhu je Jája Melounová, která se svým kamarádem podniknou dobrodružství napříč starou Prahou. Vypadá to, že nepřijdou Vánoce, a Jája se je snaží zachránit, ale dýchá jí na krk armáda nepřátel. Vše vyvrcholí velkou bitvou na Staroměstském náměstí. Občas bývá kniha přirovnávána k pražskému Harry Potterovi.

Už teď pracuje Kamila na druhém dílu knihy, který by možná mohl vyjít už příští rok. Víc o knize můžete najít na www.sovipribeh.cz

autoři: Petr Zajíček , jku
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.