Létání je jako vrcholový sport, pořád musíte trénovat

16. červenec 2016

Pilot a letecký instruktor Vítězslav Nohel létá už šedesát let a za tu dobu nalétal přes 8000 hodin na téměř všech typech letounů používaných v naší armádě. Vypráví o tom, jak mu šlo o život a musel se katapultovat, a také popisuje, jak to vypadá dvacet kilometrů nad zemí.

Vítězslav Nohel létal na různých vrtulových, turbovrtulových, proudových, stíhacích letounech, létal v armádě jako zkušební pilot, vykonával funkci zkušebního leteckého komisaře. Dokonce dvakrát byl nucen se katapultovat z proudového letadla. Jak se to stalo?

„Poprvé to bylo v roce 1969. Bylo to na při přezkušování na letounu MiG-15 UTI, za soumraku. Když jsme se vraceli z letu, museli jsme na okraji Ostravy udělat místo kamarádům, kteří se vraceli s MiG-21. Udělali jsme jednu zatáčku, pak druhou, vtom se ozvala rána a bylo ticho. Motor vysadil. Tak jsem na kamaráda zařval: „Střílíme se!“, srovnal jsem letoun tak, aby udělal co nejmíň škody, bouchul jsem se a on se bouchnul za mnou,“ líčí situaci Vítězslav Nohel, „stalo se to v malé výšce, a kolegové padáčkáři pak vyhodnotili, že kdybychom čekali dvě nebo tři vteřiny, tak jsme byli mrtví, protože by se nám nestačil otevřít padák.“

Neřízené letadlo pak skončilo v areálu Vítkovických železáren, kde pod spadlými ocelovými ingoty zemřeli dva lidí. V létání pak Vítězslav Nohel pokračoval, a to co nejdřív to šlo. „Létání je jako vrcholový sport, musíte trénovat. Bez tréninku to nejde. Jakmile ztratíte s letadlem kontakt, tak skončíte. Pak se stane, že vysadí jeden budík, a vy se zabijete.“

Top Gun je pohádka

Pilot Vítězslav Nohel zhlédl samozřejmě i řadu filmů z leteckého prostředí. Co si o nich myslí? „Top Gun – to, co bylo dobrý, byly letecké záběry, ty byly působivé. Ovšem když přidáme děj… Jak někomu začne růst knipl z hlavy, tak to nemůže skončit dobře.“ A novjěší filmy? „Současné filmy, tam je důležité, že pořád všechno střílí, vybuchuje nebo hoří. Se skutečností to má málo společného,“ říká Vítězslav Nohel.

autoři: Petr Zajíček , jku
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.