Martina Kinská: Mám pocit, že Švanďák si své publikum našel

14. listopad 2015

Dramaturgyně Švandova divadla, autorka a také režisérka Martina Kinská je hostem v pořadu S vámi v Praze. Dozvíte se, jestli má něco společného se slavným šlechtickým rodem, jestli se Švanďáku vyplácí jít přímočarou cestou divadla bez kompromisů a uslyšíte podrobnosti o novince Pankrác 45, která je fiktivním příběhem o tom, jak se v Pankrácké věznici sešly Adina Mandlová a Lída Baarová.

Martina Kinská už na gymnáziu ráda psala a měla ráda literaturu. Pak prý nějak „samo“ vyplynulo, že půjde na DAMU. „Řekla jsem si, že na obor režie půjdou všichni, jako herečka nemám potřebu se předvádět, takže jsem nakonec šla na třetí obor, dramaturgii,“ popisuje svoji cestu k dramaturgii. Už na škole napsala dvě aktovky.

10 let ve Švandově divadle

O Švandově divadle se říká, že je to divadlo bez kompromisů. „Snažíme se o to. Mám pocit, že publikum jsme si našli. Lidé mají potřebu se vyjadřovat, máme spoustu ohlasů,“ říká Martina Kinská. A jací jsou průměrní diváci? Podle statistiky chodí do divadlea obecenstvo od studentů až po pětatřicetileté. „Ale když se chodím dívat do hlediště, tak je to různorodé. Třeba v poslední době po inscenaci Idioti od Larse von Triera, což je kontroverzní představení, nám přišel mail od jedné starší paní, která nadšeně psala, že se výborně bavila a že by tohle představení doporučovala zejména starší generaci,“ vypráví Martina Kinská.

Čtěte také

Pankrác 45

Hru Pankrác 45 napsala a zrežírovala právě Martina Kinská. Děj se odehrává na přelomu léta a podzimu roku 1945, kdy euforii z konce války vystřídala potřeba vypořádat se s jejími důsledky. S tím souviselo také zatýkání skutečných i domnělých českých pomahačů nacistickému režimu. Ve společné cele na Pankráci se proto těsně po válce ocitne pět žen. Setkají se herečky Adina Mandlová a Lída Baarová, spolupracovnice parašutistů výsadku Silver A Hana Krupková, židovka Julie a jedna neznámá žena.

„Hra je fiktivní v rámci toho dění v cele, ale všech pět žen existovalo a motivy z jejich životů jsou použity ve hře. Během představení samozřejmě poutají pozornost především obě herečky, ale za nimi v pozadí se odehrává podle mě mnohem závažnější příběh, a to mezi odbojářkou Hankou Krupkovou, ženou, která je zprvu neznámá, a židovkou Julií,“ vypráví Martina.

Nová hra Švandova se prý nápadně podobá neuvedenému textu Vosí hnízdo. Poslechněte si, co na to Martina Kinská říká, a ještě mnohem víc.

autoři: Petr Zajíček , jku
Spustit audio