Na své spolucestující jsem musela vyhlásit casting, říká Lucka Radová o projektu 5 holek v tuk-tuku

20. září 2017

Lucie, Šárka, Eliška, Martina a Klára. To je pět holek, které se společně vydaly na několikaměsíční cestu po Jižní Americe ve dvou motorizovaných tříkolkách. S Lucií Radovou jsme si povídali těsně před odjezdem expedice.

Nápad na cestu se zrodil už v zimě. „Už mě to napadlo někdy v únoru, kdy jsem si založila v počítači složku 5 holek v tuk-tuku, a od té doby ji naplňuju. Přibrala jsem k sobě lidi, profesionální kameramanku, fotografku a další dvě holky, které s námi pojedou. Pojedeme 6000 km z kolumbijské Bogoty až do Bolívie,“ říká Lucka Radová.

Cesta povede tedy čtyřmi zeměmi – z Kolumbie, přes Ekvádor, Peru do Bolívie. „Třeba pojedeme i dál, když nás to bude bavit, ale zatím plánujeme vracet se někdy koncem roku,“ dodává Lucie.

V tuk-tuku už Lucie dřív cestovala. Spolu s manželem v něm projeli 1700 kilometrů na Srí Lance. „Nikdy jsem nevlastnila žádný motorizovaný dopravní prostředek. Tak mi tuk-tuk přišel, že to není tak vážný jako auto.“

Konkurz na 5 holek

5 holek v tuk-tuku

Do dvou tuk-tuků se podle Lucie vejde akorát pět lidí. „Přemýšlely jsme i nad třemi tuk-tuky, ale náklady by zase poskočily a bylo by to pak hrozně náročný, už jenom ze dvou tuk-tuků mi vyrazily šediny,“ přiznává Lucka.

Když hledala své spolucestovatelky, vyhlásila Lucka konkurz: „Zjistila jsem, že nemám ve svém okolí tolik „prdlejch“ holek, které by se mnou jely, tak jsme vyhlásily konkurz. Vůbec nás nenapadlo, že by se mohlo přihlásit tolik skvělých holek. Mají pro strach uděláno, chtějí cestovat a jsou navíc fotogenický. Bála jsem se, jestli si sedneme.“ Navíc musely ještě hledat náhradu místo původní fotografky.

Podle Lucky je pět cestovatelek připraveno i na nečekané situace – třeba i technického rázu. „Umíme u tuk-tuku vyměnit kolo, základní věci kolem karburátoru, vyměnit světla. Ale samozřejmě třeba motor, ten rozebrat neumím. Nehledáme jednodušší cesty, abychom si to ulehčily. Ve chvíli, kdy bude někde nějaký problém, tak si řekneme, že to bude dobrý do filmu.“

Výsledkem cesty má být celovečerní dokumentární film a šestidílný seriál. Sledovat 5 holek v tuk-tuku můžete na webu luckycesta.cz, na Facebooku nebo ve vysílání Českého rozhlasu Radiožurnál.

autoři: Lenka Vahalová , jku
Spustit audio