Padělky se najdou i ve významných světových galeriích, říká sběratel Tomáš Hejtmánek

27. duben 2016

O světě sběratelů umění, o aukčních síních, o tom, kteří umělci jsou dnes v kurzu a jak se pozná padělek. O tom všem mluvil v pořadu S vámi v Praze akademický malíř, restaurátor a sběratel Tomáš Hejtmánek.

Tomáš Hejtmánek sbírá umění už od mládí a jde tak ve stopách svého pradědečka, dědečka i tatínka. Už jeho pradědeček měl velké sbírky umění a ve své vile přijímal třeba Emmu Destinovou a další osobnosti. Nakonec spolu s manželkou založili vlastní aukční dům a galerii.

A o co je v umění momentálně největší zájem? „Nejvíc v kurzu je klasická moderna - Kupka, Filla, Kubišta, Čapek, Štýrský, Toyen. Dobře se prodává i umělecké řemeslo a nábytek, pokud mají původ a historii,“ vysvětluje Tomáš Hejtmánek.

Podle něj se i ve spoustě významných světových galerií můžou najít falsa, ale moc se o nich nemluví: „Nepřiznává se to, protože průzkumy se většině galerií nedělají, ale u těch renomovaných galerií by měla být zaručena autenticita a originalita. U nás, tím že mojí profesí je restaurování uměleckých děl, tak dokážu spoustu těch falešných děl poznat. Jinak se pak dají udělat další rozbory, metod na určení pravosti je hodně.“

Velkou aukci připravuje Arthouse Hejtmánek na červen. „Máme tam výtvarné umění, starožitnosti, i design. Pohybujeme se od středověku do současnosti, máme tam ale i dvě drobné věci z antiky. Největší věc, kterou máme, je obraz od Karla Wilhelma Diefenbacha, německého symbolisty, který má rozměry 2,5 x 3,5 metru.“ Loni se na podobné aukci prodala díla za 37 milionů korun. „Letos by to mohlo být podobné, protože máme asi o sto předmětů víc než loni, tak by dosažená cena mohla být větší.“

autoři: Petr Zajíček , jku
Spustit audio