Španělská kinematografie obsadila Světozor

22. únor 2014

Komedii s prvky hororu nebo třeba historické drama. To a mnohem více nabízí festival španělských filmu La Película. Už od 13:30 hodin můžete v kině Světozor zhlédnout film Esquilache, který vypráví o snaze reformovat Španělsko 18. století. Úspěšnému snímku ale nechybí ani motiv milostné zápletky. Jaký film je připraven na večer, to nám řekla produkční festivalu Lucie Čunderlíková.

"K těm nejzajímavějším snímkům bude určitě patřit Čarodějnice ze Zugarramurdi. To je poměrně bláznivá hororová komedie. V současné době patří k divácky nejoblíbenějším filmům ve Španělsku A na nedávném předávání cen Goya, španělských výročních cen, získala hned osm cen Goya."

Jak asi vypadala láska v době antiky přiblíží divákům hra Miluji - proklínám. Tu můžete vidět od 20:00 hodin v divadle Viola na Národní třídě. Tvůrci se inspirovali starověkou poezií a životy nejslavnějších antických básníků. Jakých - to nám řekl režisér inscenace Tomáš Vondrovic.

"První polovina je o básnířce Sapfó, snad největší tvůrkyni mezi ženami básnířkami a Alkaiovi - velkém lyrickém básníkovi Řecka, kteří spolu mají vztah a nějakým způsobem se tam odehrává jejich soukromé drama. A druhou půlku tvoří zase římský básník Catullus a jeho legendární láska Lesbos. A vlastně tam se ten příběh dvou duší, které se setkají v první polovině, odehrává a řeší ve druhé polovině."

Končí tradiční taneční festival Dance of love. Únorovou oslavu tance završí v 19:00 hodin velký galavečer v divadle U Hasičů. Jak řekla organizátorka festivalu Jana Páclová, na jevišti se objeví profesionální i amatérské skupiny.

"Vrcholem festivalu je sobotní galashow v divadle U Hasičů, kde uvidíte mnoho tanečních stylů jako je například salsa, orientální tanec, street dance, flamenco, latin dance, balet a mnoho dalších v podání více než 200 tanečníků."

autor: Karolína Kumpfová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.