Úterý slibuje hudební, filmové i divadelní zážitky

25. únor 2014

Do Paláce Akropolis se po třech letech vrací švédská vokalistka Mariam Wallentin. Na pódiu se ale tentokrát objeví pod pseudonymem Mariam The Believer. Úspěšná zpěvačka totiž využila pauzy hudebního dua Wildbirds & Peacedrums k zahájení své vlastní kariéry. Skladby z jejího prvního CD si můžete poslechnout od 19:30.

"Výrazný sólově zastřený hlas, severská mystika, netradiční nástroje a hlavně nezkrotné emoce, které tryskají přímo z hlasu Mariam. To všechno najdete na jejím debutovém albu Blood Donation. S novým sólovým projektem se vydala cestou, která podtrhuje citovou a intuitivní dimenzi hudby na úkor té rozumové," říká dramaturgyně a projektová manažerka Paláce Akropolis Petra Ludvíková.

O tom, že Korsika není jen zalitá sluncem, vypráví filmové drama nazvané Apači. Na svůj program tento francouzský snímek zařadila Národní technická knihovna. Od 20:00 tak můžete zhlédnout film popisující neuváženou krádež a její důsledky.

"Francouzský film Apači se odehrává na Korsice. Ukazuje nám ale tenhle krásný ostrov tak trochu jinak, než jak je známý z pohledu turistů. Sám režisér o něm říká, že to, co vypadá jako rajský záliv, je ve skutečnosti obklopené bažinami. A proto se snažil zachytit atmosféru ostrova současnosti Korsiky tak, jak ji vidí on sám. Příběh je inspirován skutečnými událostmi," dodává mluvčí distribuční společnosti Artcam Hedvika Petrželová.

Shakespearovo Zkrocení zlé ženy můžete dnes vidět v divadle Radar. Hru má soubor na programu už od roku 2009 a slavil s ní úspěch například na Grand festivalu smíchu. Představení začíná od 19:30.

"V renesanci prý bylo běžné krotit nepoddajné a vzpurné ženy. Tak to možná Shakespeare s Kateřinou i zamýšlel, ale doba je někde jinde a myslím si, že Petruccio by dnes u Kateřiny rozhodně s násilnickými prostředky neuspěl, alespoň tak inscenaci vykládá režisér Otakar Kosek," říká představitelka Kateřiny Radka Tesárková.

Pokud se už nemůžete dočkat Febiofestu, který začíná 20. března, můžete už dnes vyrazit do pražského kina Cinestar Anděl, kde pro vás pořadatelé Febiofestu připravili ochutnávku v podobě předběžného promítání finského dramatu z drogového prostředí 8-ball. Film začíná v 19:00.

autor: Karolína Kumpfová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.