Uvažujete o nebankovní půjčce? Nemusí se vyplatit

11. červenec 2014

Rychlé peníze jsou vždy dražší a nehodí se úplně pro všechny případy. Ano, řeč je o krátkodobých půjčkách, které získáme téměř obratem buď po sms, on line či přímo na pobočkách některých nebankovních společností. "Na českém trhu jich je hodně, ale k těm seriózním patří asi tak 7 z nich," říká ředitelka jedné z nich, Gabriela Sikorová.

Nebankovní půjčka má smysl v situaci, kdy potřebujeme nevelký finanční obnos na krátkou dobu. Např. 500 až 10 tisíc korun, když se nám rozbije před výplatou pračka nebo přijde nečekaná úhrada za energie. Určitě se ale nehodí pro klasické spotřebitelské úvěry, jako je dovolená, byt a podobně.

Pro půjčku zhruba 50 tisíc korun se už vyplatí jít do banky, protože půjčení stejného obnosu, byť rozloženého do pěti dávek po 10-ti tisících korunách, by nás rozhodně přišlo dráž.

"U nás by to méně určitě nebylo, protože u nás jsou v poplatku za půjčku započtena i rizika spojená s tím, že si klienta neprověřujeme tak důkladně jako banka, nepotřebujeme žádná potvrzení za příjem a hlavně půjčujeme peníze rychle," přiznává Gabriela Sikorová.

Splatnost krátkodobých půjček je také jiná, než v bance. Rychlou půjčku si berete na krátkou dobu (zhruba 7- 45 dní, podle pravidel jednotlivých společností) a vracíte ji jednorázově a celou. V případě nečekaných problémů je možné si splatnost prodloužit, ale je potřeba počítat s tím, že to bude stát něco navíc.

Jak poznat seriózní nebankovní společnost pro půjčení si krátkodobých rychlých peněz?
Podle ředitelky Gabriely Sikorové je dobré sledovat reference zákazníků těchto společností na internetu.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.