Zánětu močových cest se dá předejít. Poradíme vám jak

1. duben 2015

Zánět močových cest patří k úporně se opakujícím onemocněním. Postihuje více ženy než muže. V České republice ho někdy prodělalo 70 procent žen a u 15 procent se opakovaně vrací. Jak mu předejít nebo jak se ho rychle zbavit? O tom v pořadu Třináctka Plus hovořila uroložka Kateřina Bartoníčková z Fakultní nemocnice Motol.

Příznaky zánětu jsou pálení a bolesti při močení, časté močení a bolesti v podbřišku. Příležitostně se může v moči objevit i krev.

Zánět močových cest a měchýře je velmi nepříjemný, ale pokud ho zachytíte včas a dobře ho léčíte, není podle doktorky Bartoníčkové nebezpečný.

Nepřehánějte to s hygienou

Jednou z cest, jak zánětu močových cest předejít, je nepřehánět to s intimní hygienou. Sliznice v oblasti genitálií je extrémně citlivá a častou hygienou se vysušuje. To pak vede k zánětu.

Doktorka Bartoníčková také zdůraznila, že tolik vychvalované brusinky nebo bylinkové čaje pomohou jen zkraje nemoci. Při akutním zánětu zaberou pouze antibiotika.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.