Celiakie a alergie na lepek není jedno a to samé

7. duben 2015

Alergie na lepek a celiakie jsou dvě různé věci. Podle primářky oddělení genetiky GHC kliniky Moniky Koudové si lidé často tyto pojmy pletou. O tom, jak se to vzájemně liší a pro koho je důležité vědět, že má k celiakii genetické předpoklady, mluvila v pořadu Třináctka Plus.

Celiakie je intolerance lepku. Je to autoimunitní onemocnění, které může postihnout ty, kteří mají tuto dispozici k celiakii geneticky zakódovanou.

Dispozici k celiakii má zhruba třetina z nás

„Ale pozor, sama genetická dispozice nedělá diagnózu tohoto onemocnění. Genetickou dispozici má u nás asi jedna třetina lidí, ale zhruba jen jedno procento z nich celiakii v průběhu života rozvine. Ten, kdo tu dispozici nemá, celiakií neonemocní. My jsme schopni říct, kdo si na případné onemocnění musí dát pozor. Spouštěcím mechanizmem celiakie může pak být v průběhu života cokoli. Může to být nějaká prodělaná infekce, stres, porod atd. To znamená, že někomu se to spustí už v dětství a někomu až v dospělosti, tedy u těch predisponovaných,“ vysvětluje paní primářka Koudová.

Alergie na lepek

„U alergie na lepek také pomůže bezlepková dieta, ale nejsou k ní zatím vztahovány stejné dispozice jako k celiakii. U té už je porušená prostupnost střevní sliznice a má to i jiný dopad na imunitu nemocného. Netrápí je jenom zažívání, ale jsou více unavení, řídnou jim kosti, ženy mají problém s otěhotněním a dokonce i deprese mohou mít v zárodku svého propuknutí skrytou celiakii."

Čtěte také

Proč je genetické vyšetření důležité

„Genetické zjištění celiakie je také důležité v tom, že když nevíme, že ji máme, tak díky špatné funkci střeva přicházíme o všechny důležité živiny, vitamíny a minerály, a to způsobuje další zdravotní komplikace. K jejich správnému odhalení může pomoci právě genetická odpověď - jestli je to problém celiakie a léčíme ji, nebo hledáme dál," dodává primářka Koudová.

Vyšetření trvá asi 10 dní a dělá se buď z odběru krve či stěru z dutiny ústní.

Podobné je to i se zjišťováním intolerance mléčné bílkoviny, dispozicí k parodontóze a testováním funkčnosti enzymů v našem těle, které jsou důležité pro přirozenou detoxikaci našeho organizmu. Toto vše o nás totiž prozradí genetická informace, kterou odborník dokáže najít a přesně přečíst.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio