Hemofilie bývala smrtelnou nemocí, dnes se ji daří úspěšně léčit

21. květen 2015

Tragickým případům s poruchami srážlivosti krve dokáže dnešní medicína už úspěšně předcházet. Jak? To nám vysvětlil vedoucí lékař Centra pro trombózu a hemostázu Ústavu hematologie a krevní transfúze Peter Salaj, stejně jako rozdíl mezi tím, co a kdy má na naše zdraví větší dopad, jestli zvýšená či snížená srážlivost krve.

„Pacienty s těmito poruchami krve můžeme rozdělit zhruba do dvou skupin. V první jsou ti, kteří mají zvýšený sklon ke krvácení, tzv. hemofilici, a ve druhé je naopak snížené krvácení, ale zvýšená srážlivost - tedy nebezpečí trombózy a plicní embolie. Těžko říci, co je horší, ale určitě se komplikacím lépe předchází u těch, kteří mají sníženou krvácivost," vysvětluje základní pohled na poruchy srážlivosti krve doktor Salaj.

Proč je hemofiie „nemoc mužů"

Hemofilie byla ještě před pár desítkami let prakticky smrtelnou nemocí. Je přenášena na chromozómu X, takže je to nemoc mužů. Dnes už se dá spolehlivě zjistit i v časném těhotenství ženy. O tomto postižení se mnozí ale dozvídají až v průběhu života, kdy se např. po úrazu či při operaci zjistí špatná srážlivost krve. Dnes už je ale kvalita života hemofiliků podstatně lepší než dříve, a to díky tzv. léčbě šité na míru - profylaxi, kdy se včas doplní to, co chybí.

Čtěte také

„Rozlišujeme 3 formy hemofilie, podle hladiny chybějícího faktoru. Ta nejtěžší forma hemofilie je pod 1%. Tady pacienti krvácí spontánně do kloubů a svalů, je to velice bolestivé onemocnění, které má fatální důsledek na kvalitu života. Když se nám ale podaří pohnout s těmi procenty, od 2 do 5-ti až 10-ti %, už je to hemofilie středně těžká, kdy pacient krvácí „ jen" po úrazu nebo při zákroku (po operaci, u zubaře, u porodu). Tímto způsobem teprve řadu hemofiliků odhalíme a můžeme jim pomoci i k té nejlehčí formě nemoci, kdy se cílenou a včasnou medikací procenta dostanou nad desítku. S tímto postižením žije daleko více lidí, i žen. Je to forma tzv. Von Willebrandovy choroby. Tady opět náhodou při úrazu odhalíme pacienty i po 50. roku života. Ideální by bylo, aby i ostatní kolegové lékaři včas posílali své pacienty k nám na vyšetření krve, abychom jim cílenou léčbou mohli jejich život už od začátku nemoci usnadnit a zpříjemnit," říká vedoucí lékař centra pro trombózu a hemostázu.

Poruchy srážlivosti krve se mohou objevit u každého

Lidé se s hemofilií nejčastěji už narodí, ale poruchy srážlivosti krve jako takové se v průběhu života mohou objevit u kohokoli z nás, např. i po těžší chřipce.

Podobná péče a následná preventivní pomoc by měla být i v případě menšího krvácení a vyšší srážlivosti krve, protože každá trombóza či embolie je zbytečnou a nebezpečnou komplikací ohrožující život. Stačí tedy komunikovat s lékaři, sledovat historii nemocí v rodině a včas se nechat vyšetřit.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.