Čekat na tzv. last minute zájezd se nevyplatí

3. únor 2015

Protože kurz koruny stále klesá a cena zájezdů se zvyšuje, čekání na last minute se nevyplatí. Bylo tomu tak už v loňském roce a bude tomu tak i letos. Poslední součty navíc ukazují, že nárůst tzv. last minute zájezdů až o 20% vedl k tomu, že lidé, kteří se na něj spoléhali a nakupovali na poslední chvíli, zájezd buď vůbec nesehnali, nebo jen takový, který byl nakonec daleko méně výhodný než nákup zájezdu na první chvíli.

„Musíte přijít včas, klidně už v závěru roku, kdy se otevírá nabídka pro další sezónu. Tady je pak nejlákavější tzv. zájezd first moment. Ten většinou obsahuje dítě zdarma nebo nějaký bonusový výlet či slevu z ceny. Ta se pak dá porovnat v sezóně s katalogovou cenou, aby klient opravdu viděl, že to není jen klamavá nabídka. Rozhodně bych nevolil program buy and fly (kup a leť). Je to tak, že sedíte na letišti na kufru a čekáte, jestli se něco uvolní, ale může se stát, že večer zase půjdete domů, protože se nic neuvolnilo, " popisuje taktiku klienta cestovní kanceláře Michal Veber, tajemník Asociace cestovních kanceláří ČR.

Novinkou v nabídce jsou Spojené arabské emiráty, kam od loňského roku není potřeba vízum. Oblíbené jsou také stále eurovíkendy v Paříži, Římě, Londýně či Barceloně.

Zima je také ideálním obdobím pro hory, a to jak v Alpách, tak také v českých střediscích. Aktuálně je všude dostatek sněhu a snad i míst, problém by mohl nastat jen v období jarních prázdnin Prahy.

Jak zájezd platit předem a nemít obavu z krachu cestovky?

„My jako Asociace hlídáme všechny cestovní kanceláře, jestli tam není nějaký problém. V současné době se nic takového nerýsuje, protože i stát si hlídá, jestli jsou všechny cestovní kanceláře řádně pojištěné. Když klient přijde do cestovní kanceláře, tak mu tam ještě, než si ten zájezd koupí, rádi ukáží certifikát od dané pojišťovny. I kdyby i tak byl klient na pochybách, může si to u dané pojišťovny sám ověřit. Teď se nás lidé hodně ptají, že sice platí na jaře zájezd na léto, a pojistka je jen do června. Ale je to stejné jako s povinným ručením. Platíte např. sice v dubnu, smlouva je do června a letíte na dovolenou až v červenci. Důležitý je termín vaší platby a nemusíte se bát, že by pojištění dál neplatilo pak od června na další rok," uklidňuje tajemník Asociace cestovních kanceláří ČR.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.