Chov papoušků je radost a starost zároveň

25. květen 2015

Česká republika je na počet obyvatel jednou ze světových velmocí v chovu papoušků. Voliéry s exotickými ptáky u nás mají tisíce lidí. O tom, jak je chov náročný, hovořili v pořadu Třináctka Plus Vlaďka Čarková a Pavel Klika. Ti chovají několik desítek opeřenců a věnují jim veškerý čas.

Chovatelé zdůrazňují, že jedním z nejdůležitějších faktorů, které rozhodují o papouškově vzhledu, zdraví i životnosti, je krmivo. Papoušci například milují prakticky všechny druhy ovoce. To by také mělo tvořit podstatnou část jídelníčku. Chutnat jim budou banány, hroznové víno, jablka nebo hrušky, pomeranče nebo broskve.

Jídlo slouží papouškům zároveň také jako zábava. Například oříšek by se jim neměl dávat už rozlousknutý. Ptáci si s ním chtějí poradit sami a o rozlousknutý už nemají zájem.

Chovatelé často řeší problém, co s papouškem, který si vytrhává peří. Pokud se tak chová dlouhodobě a na jeho těle vznikají velké neopeřené plochy, značí to nespokojenost, stres nebo strach.

Vlaďka Čarková a Pavel Klika chovají hlavně papoušky Ary, ale mají například i Žaka kongo, který patří mezi nejinteligentnější zvířata. Žako se dokáže naučit až 250 slov, která navíc nepoužívá náhodně, ale v logické souvislosti.

Čtěte také

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.