Cibule, česnek, tvaroh, olej a hlavně sůl, to je zaručený recept na podzimní neduhy

8. říjen 2014

Jak vyzrát na podzimní nemoci pomocí přírodní a celostní medicíny, nám v pořadu Třináctka Plus radila paní doktorka Vladimíra Strnadelová z Institutu celostní medicíny.

Pro zdraví je důležitá imunita. Tu si budujeme dlouhodobě správnou stravou, aby dobře fungovaly hlavně tenké střevo, plíce a ledviny.

Tenké střevo

- strava tepelně upravená, ovoce (kompoty bez cukru) a zelenina (kvašená je nejlepší), méně masa, obiloviny (vyjma pšenice a bílého pečiva) a luštěniny

Plíce

- omezit mléčné výrobky (zahleňují)

Ledviny

- pít čaje, nejlépe bez theinu a tříslovin, zázvorový s medem až při viróze, ale bez citrónu (ten ochlazuje); určitě ne syrové šťávy z ovoce či zeleniny

Důležité je se ochlazovat, když je nám horko, a zahřívat se, když nám je zima. Zní to jednoduše a logicky, ale dosáhnout toho musíme zevnitř - správnou stravou, zvenku pak vhodnými "doplňky".

Jak se zahřát nejenom při zimnici?

Sůl nad zlato

Do trouby na sucho nasypeme na pekáč zhruba 1 kg soli. Ohřejeme ji na teplotu asi 220 stupňů. Ohřátou sůl nasypeme do bavlněného sáčku a ten si ovážeme kolem ledvin a necháme působit do vychladnutí. Můžeme opakovat i několikrát, ale vždy ohříváme sůl samotnou, ta pak nese a předává tepelnou energii.

Vhodné je to i pro děti, kterým můžeme navíc teplou sůl nasypat do misky a dát na ní bosé dětské nožičky. Tímto zaháníme nejenom zimnici při horečce, ale pomáháme si i s problémem studených rukou a nohou u lidí, kteří mají slabší funkci ledvin.

Jak se naopak ochladit při horečce?

Pijte vodu s citrónem nebo jablečným octem.

„Vynikající nápoj na regulaci teploty a snížení horečky je kuzu, zásaditý škrob, který koupíme ve zdravých výživách. Když se tento škrob uvaří, působí velmi dobře na zvládnutí horeček a také srovnává trávicí systém. U dětí se dává se šťávou z jablek," radí doktorka Strnadelová.

Jak na bolesti v krku?

Cucejte v ústech oloupaný stroužek česneku.

Česnek

Dejte si obklad podle pátera Ferdy: nakrájíte cibuli s trochou anýzu, podusíte v malém množství vody a tuto teplou hmotu pak zabalíte do velkého kapesníku, přiložíte na krk, obalíte bavlnou a necháte působit asi půl hodiny do zchladnutí.

Ráno si na lačno dejte do pusy lžíci oleje a převalujte ho v ústech asi 15 minut, pak vyplivněte a malou lžičkou oškrábejte nános z jazyka, ve kterém by měly být škodliviny z dutiny ústní.

Jak na rýmu?

Stačí výplach nosu převařenou slanou vodou a opět se ohřívat při zimě a ochlazovat při horku.

Jak na kašel?

Vysaďte bílé pečivo a mléčné výrobky, abyste se nezahleňovali.

Na suchý kašel platí obklad z nahřátého tvarohu s česnekem, který si dáte přes bavlnu na hrudník natřený sádlem.

Na vlhký kašel zabere, když smícháte nastrouhanou syrovou bramboru s rozdrceným listem zelí a pár kapkami zázvoru, zahustíte moukou a dáte rovnou na hrudník, který pak omotáte bavlnou.

Jak posílit imunitu?

Pro posílení imunity na podzim a v zimě skvěle funguje tzv. Pickles, kvašená zelenina, kterou si lehce připravíte i doma.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.