Dluží vám někdo peníze? Řešte jejich vymáhání rychle, jinak pohledávka zaniká

18. prosinec 2014

Rychlé řešení pohledávek, to je asi nejdůležitější varování, které zaznělo v pořadu Třináctka Plus s právním poradcem portálu ePohledávky.cz Davidem Bascherim.

Nejvíce dluhů je za nezaplacené půjčky, nájmy, výživné, mzdy, neproplacené faktury za služby nebo pojistné plnění. Když tušíme, že dluh vzniká, musíme ho rychle řešit a dlužníka písemně vyzvat k zaplacení. Pokud věřitel svého dlužníka nesleduje a včas se o svou pohledávku nepřihlásí, jeho nárok v insolvenci zaniká bez ohledu na trvání promlčecí lhůty.

Platební morálka je u nás velmi špatná, nejhorší situace je ve stavebnictví, autodopravě a v řemeslných službách. Průměrná výše nezaplacené mzdy je v Čechách 45 tisíc korun.

Jak postupovat, když nám nepřijde výplata?

„Nenechat se uchlácholit sliby, dluh pak narůstá a hůře se vymáhá. Okamžitě využijte své zákonné možnosti a zrušte svůj pracovní poměr písemnou výpovědí zaměstnavateli. Přihlaste se na příslušný úřad práce, který za určitých podmínek může poskytnout náhradu mzdy až do výše tříměsíčního platu. Hledejte si novou práci a na bývalého zaměstnavatele podejte návrh na insolvenci a také stížnost na Státní úřad inspekce práce, který mu může uložit pokutu až do výše 2 milionů korun. Zvyšujete tím tak svoji šanci na vymožení dlužné částky a snižujete riziko vlastní dluhové smyčky," vysvětluje právní poradce David Bascheri.

Na dlužnou výplatu čekáme ze zákona téměř měsíc, po tu dobu musíme dál pracovat. Když zaměstnavatel nakonec přeci jen zaplatí, byť poslední den ve lhůtě, je pak už jen na nás, jestli mu dáme důvěru a zkusíme to s ním ještě dál, nebo se po nezaplacení a uplynutí měsíční lhůty rozhodneme k výše doporučeným krokům.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio