Dobrý chleba by nám měl vonět

19. listopad 2014

Češi milují tradiční chleba. Sice díky cestování rádi zkoušíme i jiné pečivo, ale podle majitele francouzské pekárny Petite France Jana Ivanca stále vede klasický chléb namazaný máslem. Jak by měl tedy správně vypadat a chutnat?

„Už na začátku by nás měl chléb zaujmout, měl by hezky vypadat. Měl by trochu pružit, takže kůrka by neměla být ani moc měkká, ale ani moc tvrdá. Nejdůležitější ale je, aby nám chleba voněl. Pak by se taky neměl drolit, to je velká chyba, někde v poměru mouky a vody, takže je vždycky důležité při pečení chleba přesně dodržovat veškeré technologické postupy. Chleba by taky měl být vláčný a v chuti lehce nakyslý," popisuje Jan Ivanco.

Chléb nenechávejte v igelitu

Abychom čerstvý chléb uchovali co nejdéle, je nutné ho zabalit do suché, bavlněné či lněné utěrky nebo sáčku, ale rozhodně ho nenecháváme zabalený v papíře či igelitu.

Čtěte také

Kvásek vs. droždí

Největší zájem je momentálně o chléb z kvásku. Lidé si ho dokonce vyměňují, existují na to orientační kváskové mapy a každý, kdo kvásek má, se o něj pak musí denně dobře starat, aby mu neukynul. To znamená pravidelně kvásek odebírat a rovnou i doplňovat moukou s vodou v přesném poměru a skladovat ho při pokojové teplotě.

Droždí je při pečení chleba spíš jen urychlovačem, kvásek je zdravější. Když chcete kupovat opravdu zdravý chléb, tak se ptejte, kde mají kvásek ze žita, protože žitná mouka je podle odborníků na výživu pro naše tělo tou nejlepší a nejzdravější.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio