Jeslí je v České republice čím dál tím méně

5. květen 2014

Jeslí v Česku každoročně ubývá. Zatímco v 80. letech jich existovala v zemi více než tisícovka, teď jich jsou zhruba čtyři desítky. Praha 4 je tak trochu vyjímkou - provozuje jesle hned dvoje. V současné době mají kapacitu 148 dětí.

"Jesle v dnešním systému v podstatě neexistují," prohlásil v pořadu Třináctka Plus ředitel Zdravotnického zařízení MČ Praha 4 Jan Schneider. V České republice podle něj chybí systémově řešená péče o děti do tří let, což je velká škoda.

Právě toto bude jedním z hlavních témat semináře v rámci projektu Péče o děti jako mezigenerační most. Seminář se odehraje za účasti odborné veřejnosti ve čtvrtek 15. května v Nuselské radnici v Praze 4. V rámci něj proběhne i debata k nedávno vzniklé Asociaci rané péče a výchovy. Ta by měla především sjednotit pravidla pro předškolní péči o děti útlého věku a propojit odborníky z této oblasti.

Bližší informace se dozvíte v pořadu Třináctka Plus z 5. května 2014.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.