Každý druhý Čech je ohrožený nadváhou či obezitou, tvrdí průzkumy

23. září 2014

I proto přišel Český svaz aerobiku a fitness před třemi lety s projektem Česko se hýbe. Ten by měl přivést lidi ke zdravějšímu životnímu stylu, tedy k lepší stravě a většímu pohybu. Svaz navíc každý rok pořádá Dny fitness, kdy je po celé republice řada sportovišť otevřena zdarma, aby si každý našel tu svoji ideální aktivitu. Letos se Dny fitness konají od 25. do 27. září.

"Fitness už v tuto chvíli není zdaleka jen posilovna a činky, ale je to široká škála aktivit, které nabízejí sportovní a fitness centra. Dnes už to nejsou jen aktivity indoorové, ale i outdoorové. Je to velký trend, kdy se vyráží sportovat na venkovní hřiště na vzduch," vysvětluje Jana Havrdová, mistryně světa ve fitness step a také manažerka a prezidentka Českého svazu aerobiku.

Podle ní je výhodou fitness cvičení hlavně pestrost nabídky pro každého, navíc pod odborným vedením. Jana nezavrhuje ani cvičení doma, je to prý stále lepší, než necvičit vůbec, ale i po nastudování všeho možného tam chybí právě ta možnost konzultace správného pohybu. Navíc to chce opravdu pevnou vůli se sám ke cvičení donutit.

Nejlepší je pohyb venku

Za úplně ideální považuje Jana Havrdová pohyb venku. Každodenní půl hodinová procházka je prý zázračná a může nás pomalu, přes indiánskou chůzi (střídání chůze a běhu), dovést až k pravidelnému běhání. V tomto případě doporučuje si něco přečíst, případně investovat do pár lekcí běhu s trenérem, abychom se "neodrovnali" hned po prvním měsíci. Platí také pravidlo dobrého obutí a oblečení, případně holí na chození.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.