Kdy nemoc léčit doma a kdy už jít k lékaři?

14. listopad 2014

„S chřipkou ani lékař moc nesvede. Musí se vyležet,“ konstatoval hned v úvodu pořadu Třináctka Plus lékař Pavel Boček z dětské pohotovosti motolské nemocnice. Kdy vyhledat lékařskou péči a kdy nemoc zvládneme doma, se ptala Ivana Navrátilová.

Když se vysoká horečka objeví u dětí do jednoho roku a dítě například odmítá stravu, je nutné vyhledat pomoc lékaře či navštívit pohotovost. U větších dětí, které mají teplotu do 38 stupňů Celsia, se však po pár hodinách s teplotou návštěva nedoporučuje, protože, jestli mají zatím jenom virózu, spíš riskují, že mezi ostatními nemocnými opravdu chytnou třeba právě obávanou chřipku.

„My ani nepoznáme, co tomu dítěti je, protože teplota není nemoc, to je příznak nemoci a ta se sama projeví třeba až po 24 hodinách. Na pohotovosti tedy nejsme hned schopni diagnostikovat, o jaké onemocnění se bude jednat. Samozřejmě pokud má dítě zhoršené dýchání, akutní stavy laryngitidy, těžké bronchitidy, tam je pak lékař nebo pohotovost na místě," vysvětluje situaci lékař Pavel Boček.

Když se akutní dýchací problémy objeví v noci, což bývá obvyklé, lékař doporučuje chladný vzduch, vyvětrat, případně podat protialergické léky.

Obecně se dá říci, že virová onemocnění (chřipka) mají rychlejší nástup, u bakteriálních (angína či zápal plic) se zdravotní stav zhoršuje postupně.

Doporučení

Při teplotě do 38 stupňů Celsia se doporučuje, aby si tělo poradilo samo. Jakmile je horečka vyšší, podávají se léky proti zánětu, bolesti a teplotě (Nurofen, Ibalgin, Brufen), nebo proti bolesti a teplotě (Panadol a Paralen). Dobré je obě skupiny léků střídat, ale vždy dbát na správné užívání a dodržovat dané časové odstupy před podáním další dávky. Nezapomínejte ani na klasický klid na lůžku, zábaly, hodně tekutin a spánku.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.