Klobásový jed v obličeji? Klidně, ale jen z rukou odborného lékaře

10. prosinec 2014

Zákroky estetické a korektivní dermatologie jsou správné a zdravé, pokud je řešíme s odbornými lékaři. O kráse s pomocí botoxu, hyaluronových injekcí či jiných umělých pomůcek mluvila v pořadu Třináctka Plus Karolína Kykalová, hlavní lékařka Centra dermatologie Kliniky Esthesia.

„Ti, kteří pracují se zmíněnými látkami, musí vždycky pracovat s produktem, který je schválený Státním zdravotním ústavem. Již zmiňovaný botulotoxin typu A, tedy tzv. klobásový jed, je jako léčivo pro použití do lidského organizmu registrován už od poloviny minulého století, takže je v pořádku a rutinně se užívá už 30 let v neurologii, ophtalmologii a v jiných oborech kromě estetiky. Toho by se skutečně pacienti a klienti bát neměli. Důležité je, aby s produkty pracovali erudovaní lékaři, na tom trvám. Tyto produkty mohou velmi pomoci, ale kdyby nastal nějaký problém, tak si s ním neodborník rozhodně neporadí, " varuje před nevhodnou aplikací zkrášlujících pomůcek Karolína Kykalová.

Botulotoxin

Botulotoxin typu A je dobrým sluhou, ale zlým pánem. Pomáhá s odstraněním mimických vrásek v obličeji a s nadměrným pocením, ale je-li špatně aplikován jinde, může udělat víc škody, než užitku. Na aplikaci botulotoxinu přicházejí klienti zhruba od 35 let věku, kdy se jim objevují první vrásky kolem očí, či mezi nimi - tzv. mračivka. Důležité je správné načasování a pak i opakování zákroků, které vydrží v průměru jeden rok. Není pravdou, že pak člověk vypadá ještě starší a že už musí být s botoxem do konce života. Neaplikuje se pouze těhotným a kojícím ženám.

Kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová pomáhá s odstraněním statických vrásek kolem nosu a úst, pak také zlepšuje elasticitu povislé kůže pod spodní čelistí - tzv. tekutý facelifting.

Mezonitě se používají v místech, kde je nutné zpevnit kůži (např. na krku) a mají i tonizační efekt. Plazma v kombinaci s kyselinou hyaluronovou má také omlazující efekt, je to tzv. biorevitalizační metoda.

Čtěte také

Laserové zákroky pomáhají např. na odstranění žilek, pigmentace či nežádoucího ochlupení.

Chemický peeling řeší problémy na povrchu kůže - pigmentaci, rozšířené póry, zjemňuje ji, ale není vhodný pro všechny typy kůže.

Jak je to s trvanlivostí estetických zákroků a náhradami pomocí kvalitních krémů? Nebo s odstraňováním tetování, kontrolou mateřských znamének a cenami za korektivní krásu?

Poslechněte si ve zvukovém záznamu Třináctky Plus.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio