Máme-li zdravý životní styl, máme i zdravé ledviny

9. březen 2015

Nemoci ledvin jsou nemocemi středního nebo vyššího věku. V Čechách má každý 20. člověk závažné onemocnění ledvin, každý 10. má chronické onemocnění ledvin a po 75. roce života má nemocné ledviny každý 4. až 5. občan. Jak potvrdil v pořadu Třináctka Plus Lukáš Svoboda, primář B. Braun Avitum dialyzačního střediska Nemocnice Na Homolce, porucha ledvin, a to i velmi závažná, se ale nemusí dlouho vůbec nijak projevit.

„Obecně lze říct, že pokud má pacient otoky nohou, je anemický, chudokrevný, je nezvykle unavený nebo má vyšší krevní tlak a ještě některé další příznaky, tak jejich příčinou může být onemocnění ledvin. Hlavní příčinou zhoršení funkce ledvin ve vyšším věku je ateroskleróza tepen přivádějících krev do ledvin. Základním vyšetřením pro zjištění onemocnění ledvin je odběr moči, změření tlaku a cukru v krvi. Preventivní vyšetření ledvin je zdarma každé dva roky u praktického lékaře," vysvětluje lékař Lukáš Svoboda.

Praktické rady pro zdravé ledviny

1. Zdravý příjem tekutin: mladší lidé 1,5 litru, starší alespoň 2 litry denně.

2. Dieta: jíst převážně rostlinnou stravu s co nejméně průmyslově vyráběnými potravinami (je v nich sůl a polyfosfáty, což není dobré).

3. Pohyb: důležitá je jeho pravidelnost, klidně chůze, ideální je nordic walking (i u pacientů, kterým ledviny selhávají a jsou na dialýze) a také si posilováním vytvořit zdravou svalovou hmotu.

4. Noční lačnění: a to 8, ale lépe až 12 hodin. Tato rada je důležitá i u nemocí srdce, cukrovky a hypertenze.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio