Naučte se jednoduše a účinně relaxovat

3. březen 2015

S odstraněním stresu a zbavením se napětí nám může pomoci řada relaxačních technik. O těch nejjednodušších a také nejúčinnějších relaxačních technikách v pořadu Třináctka Plus mluvila psycholožka Iva Voglová.

Žijeme hektické životy, pronásledováni mobily, internetem, obtížnou dopravou, stresem v práci, nepohodou ve vztazích, starostmi s dětmi a jsme tak vyčerpaní, že nás dlouhodobý stres může přivést až k depresím (jejich výskyt je nyní už dvojnásobný) či k trvalé úzkosti. Za 25 let se nám spánek zkrátil o 2 hodiny. Nadužíváme antidepresiva či alespoň léky na spaní, ale ani jedno není dlouhodobě únosné a správné.

Nezbývá nám tedy nic jiného, než se starostmi vyjít, postavit se jim čelem a řešit jen to opravdu podstatné. A když to jde, tak relaxovat a zbavovat se napětí - a hlavně se dobře vyspat.

Jak by měl vypadat zdravý spánek?

1. Usínání - trvá asi 10 minut

2. Hluboký spánek - je asi hodinu dlouhý

3. Lehce se jakoby probouzíme a přecházíme do další fáze

4. Fáze REM - fáze snů (rychle pohybujeme očima)

Fáze snů je nejdůležitější. Proběhne podle délky spaní asi pětkrát až sedmkrát za noc. Tato fáze nám dává pocit uklidnění, třídíme si zde vzpomínky z minulosti s těmi novými, co jsme zažili. Když si vezmeme prášek na spaní, tak se o tuto „uklízecí" fázi ošidíme. Cítíme se sice celkem dobře vyspalí, ale celkově jsme utlumení a malátní.

Relaxační techniky

„Relaxačních technik je velmi mnoho, ale takovou nejdůležitější, kterou potřebujeme zvládnout a velmi mnoho lidí to nezná, je správné dýchání. Dech je vlastně život. Ve chvíli, kdy lidé dýchají chybně, nadechují se do hrudi, což dělají především ženy, aby byly krásné, tak se nadechují povrchně - a to je špatné. Je potřeba naučit se správně dýchat do břicha," popisuje tu nejjednodušší relaxační techniku psycholožka Iva Voglová.

Autogenní trénink - poloha vleže nebo i v sedě v pozici drožkáře; stačí jednou týdně hodinu

Minirelaxace - zatlačit tíhu ze sebe nohama pod sebe do země, v pozici bojovníka, lehce rozkročmo; stačí 3 minuty

Tlakové klidové terapie - tlačíme si různé body po těle (např. palec pravé ruky - stimulace štítné žlázy a slinivky)

Metoda vizualizace - představíme si to krásné, co bychom chtěli, a zahodíme to špatné, co nás trápí

Meditace - pohroužit se do sebe a tak na 15 minut si odplynout v hladině alfa

Hypnóza a autohypnóza - autohypnózu můžeme cvičit sami až po odborném provedení hypnózou - v té se dostáváme do nižších hladin vědomí, to se nedá naučit z příruček, navíc ne každý jsme dobře hypnabilní

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.