Nedaří se vám počít dítě? Psychika má na tom podíl, ale nepřeceňujte ho

12. únor 2015

Neplodnost ženy a někdy i muže silně stigmatizuje. „Psychika má v problémech s početím dítěte určitě velkou roli, hlavně v případech, kde se to už dlouhou dobu nedaří, ale nesmí se to zase přeceňovat," konstatuje v pořadu Třináctka Plus psycholožka Markéta Rokytová.

Mnoho žen, které vyhledají pomoc psychologa, dokonce samy říkají: „Mám to v hlavě." Ví to, a přesto svalují vinu na sebe. Obviňují se, že nejsou ženami, když takto selhávají, myslí si, že jsou špatné. Navíc často bývají pod silným tlakem okolí.

„Tyto ženy jsou ze všech stran zásobovány babskými radami typu: nemysli na to a půjde to, odjeďte na dovolenou a určitě si přivezete miminko. Mnoho žen dokonce vystudovalo i dvě vysoké školy, aby na to nemyslely, a stejně se to nepovedlo. Prací psychologa je pak v těchto případech provázet ženy, někdy ale i muže či páry, obdobím neplodnosti, které je náročné a dlouhé. Je potřeba je připravit i na to, co by se stalo, kdyby se miminko skutečně nepodařilo. Když se povede odstranit tento blok a oni najednou vidí smysl života i bez dítěte, dojde k psychickému uvolnění a je velká šance, že se dítě podaří počít," popisuje zkušenost ze své praxe psycholožka Rokytová.

Problémy s početím mají ženy i muži stejně - z 35%

15% párů se dozví, že jsou plodní ale s jinými partnery.

Nejhorší je to u žen, které se s neplodností léčí, a stejně se jim nedaří otěhotnět. Pak také u těch, kterým lékaři řeknou, že jsou zdravé, ale také to nejde. Dokonce selhávají i dárcovské programy asistované reprodukce.

„Zde je vstupenkou početí dítěte vlastní spermií nebo vajíčkem. Když se v neplodném páru řeší varianta dárcovské spermie, mnoho mužů s tím má velký problém. Musí s ní souhlasit. Kdyby doma měli dítě počaté z nevěry, tak jim to tolik nevadí, protože netuší, že nešlo o jejich spermii. Když je neplodná žena a je tedy volba na darovaném vajíčku, muž dodá spermii, žena dítě donosí a oba se tak podílejí na narození dítěte, což je pro pár po psychické stránce jednodušší než při neplodnosti muže," dodává Markéta Rokytová.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio