Nejhorší manipulátoři jsou ti, které máme v rodině

15. duben 2015

Manipulace je běžnou součástí lidského chování, občas ji používáme všichni. Důležitý je ale způsob jejího použití a pak také intenzita. Máme kolem sebe schopné manipulátory, kteří chtějí ze vztahů ukořistit co nejvíce, svůj protějšek dokáží úplně vysát a parazitovat na něm. Nejhorší to pak je v rodině, mezi partnery, jak potvrzuje klinická psycholožka Iva Vogelová.

„Ve chvíli, kdy manipulátor najde svoji oběť, nedá jí pokoj a začne ji deptat takovým způsobem, až ten partner začne ztrácet sebecit, sebelásku a sebeúctu. To všechno mu klesne tak hluboko, že pak nemůže zdravě fungovat. Chybu začne hledat sám v sobě, a to je špatně. Taková manipulace může člověka až definitivně zdeformovat," popisuje doktorka Vogelová.

Manipulátoři často od druhých vyžadují dokonalost

„Manipulátoři jsou výrazné osobnosti, které to zpočátku nedávají nijak najevo. Jsou velmi společenští, empatičtí, laskaví a okouzlující, hlavně ke své vyhlédnuté oběti. Tu potřebují dostat tam, kam chtějí (např. se sestěhovat, vzít se, dostat peníze atd.). Dá-li oběť manipulátorovi prostor, s chutí si stáhne všechny výhody na svoji stranu. Tím si zvyšuje sebevědomí a parazituje na oběti, která je většinou méně vyhraněnou, slabší osobností, byť může být i velmi inteligentní a společensky na vyšší úrovni. Oběť zaslepená láskou se ale nechá dusit a ponižovat. Manipulátor v druhém často vyvolává pocit viny za cokoli, dovolává se lásky, morálky a odpovědnosti u své oběti. Sám se ale ze své odpovědnosti vykroutí, mění svoje názory, postoje a city podle situace, často i lže, jen aby dosáhl svého prospěchu. Po druhých chtějí dokonalost a pak je peskují za to, že jí nejsou schopni. Sami manipulátoři se často tváří jako ti největší chudáci, aby byli litováni, nesnášejí kritiku a zjevně popírají jasné věci. Jsou to jedinci, kterým někdy něco nebylo dáno, nejspíš už v dětství, tak si to dodatečně potřebují vyzískat od druhých, případně je za to potrestat, což platí právě nejvíce v rodině mezi partnery," říká psycholožka.

Změníme manipulátora k lepšímu?

„Život s manipulátorem je peklem. Oběti se s nimi perou dlouho, některé to úplně deformuje, jsou i takové, které to nepřežijou (např. spisovatelka Monyová). Málokterá oběť má odvahu to říci i své kamarádce či ostatním, bojí se i stydí zároveň. Ale pozor: myslet si, že to časem přejde nebo že se manipulátor změní, nemá smysl. Manipulátoři se nejenom nelepší, ale ani nemění, takže kdo si myslí, že ho změní se hluboce mýlí," dodává psycholožka Iva Vogelová.

Čtěte také

Jak se zvůli manipulátora vzepřít?

„Oběti pomůže paradoxně sám manipulátor poté, co ji zatlačí úplně ke zdi. Manipulátoři často posílají svoje oběti k psychiatrovi, ale to většinou jen na oko. Většina obětí se stydí, nechtějí dělat ostudu, uzavírají se do sebe a klesají na úplné dno - a to je manipulátor nejspokojenější a povolí uzdu. Toto je jedna z mála, a taky posledních, šancí pro oběť, aby si uvědomila, co se děje, vzepřela se manipulátorovi a konečně ho začala vidět reálnýma očima. Bodem zlomu může být i signál odjinud. Oběť musí v sobě najít sílu a začít se bránit. Musí najít své ztracené sebevědomí, bez něj to ani sebeinteligentnější oběť nedokáže. Dále to chce zachovat klid, dát tomu čas, vše si rozmyslet a z vlivu manipulátora pomalu uniknout. Nikdy nesmíme používat metody manipulátora, naopak - musíme být věcní a mluvit v klidu, tím ho rozhodíme. Nesmíme se vracet do role oběti, ale pomalu si trvat na svém. V klidu ukazovat na chyby v komunikaci i životě a nabízet změnu, na které trváme. Klidně si nechte radit od odborníka, abyste nespadli zpět do role oběti," popisuje svízelnou cestu ke změně doktorka Vogelová.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.