Nejprokouřenější země Evropy? ČR patří mezi první pětku

2. červen 2014

"Umře-li na rakovinu plic nekuřák, je to z 90% z pasivního kouření doma nebo na pracovišti. Zhruba 10% všech dětských leukémií má na svědomí také pasivní kouření dětí kuřáků," uvedla v pořadu Třináctka Plus odborná garantka z Poradny pro odvykání kouření Jarmila Greplová.

Že kouření škodí zdraví, víme všichni, ale asi se ho těžce zbavujeme. Statistiky hovoří jasně:

1. V ČR kouří vice než 2 milióny lidí, jsme mezi pěti nejprokouřenějšími zeměmi Evropy.
2. Každý rok u nás umírá na následky kouření asi 18 tisíc lidí, což je více než 50 osob denně.
3. V ČR je více než 250 tisíc kuřáků mladších 18-ti let, v Evropě tak vedeme.
4. Zhruba čtvrtina patnáctiletých dětí kouří denně, více než polovina příležitostně.

Kouření škodí nejen plicím, ale také narušuje metabolismus inzulínu. Může tedy způsobit cukrovku. Zvyšuje hormonální nerovnováhu, takže může u žen urychlit menopauzu, zkomplikovat možnost otěhotnění i vést k potracení plodu. U mužů má kouření vliv na horší erekci, zapříčinit může i následnou impotenci.

Jak s kouřením přestat?

Kdo nezvládá proces típnutí své poslední cigarety, může se poradit s odborníky. Po celé republice funguje řada poraden pro odvykání kouření s lékaři a odborníky, kteří pomohou i předepsáním léků nebo náhradní nikotinové terapie.

Kdo zkouší sám odvykat pomocí elektronických cigaret, by měl vědět, že to není ta nejšťastnější cesta, protože se musí stále a přesně hlídat dávky nikotinu a správně s nimi pracovat. Úplně nejdůležitější ovšem je, aby elektronické cigarety byly pouze od výrobců s atestem pro jejich prodej, jinak hrozí i fatální poškození zdraví kvůli nekvalitním náplním.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.