Nestyďte se za problémy s únikem moči a svěřte se odborníkovi

18. červen 2014

Nechtěný únik moči, tzv. inkontinence, trápí každou 4. ženu a každého 10. muže na světě. Podle odhadů trpí touto nemocí až 400 milionů lidí v produktivním věku. Nevyhýbá se ale ani mladším lidem. U seniorů pak počet inkontinentních pacientů vzrůstá také v důsledku oslabení svalů pánevního dna.

"Únik moči není normální, ale bohužel je stále tabuizovaný. Je to velký zásah do kvality života. Nesnažte se to proto léčit či přecházet sami, nebo dokonce tutlat. Jsou zde odborníci, kteří jsou připraveni to řešit," uvedl v pořadu Třináctka Plus jeden z nejlepších z nich, profesor Tomáš Hanuš, přednosta Urologické kliniky 1. LF UK, VFN v Praze.

U dětí se plenky tolerují zhruba do tří let. Náhodná noční pomočování u starších dětí nemusí znamenat nic závažného, spíš je potřeba najít příčinu a problém vyřešit. Měli bychom k tomu přistupovat pozitivně a chválit úspěchy.

U mužů kolem 50-ti let vzrostl počet inkontinetních pacientů hlavně v důsledku operací nádorů prostaty. V tomto případě může pomoci čas, regenerace, správný cvičební režim, případně i další zákrok, kdy se voperuje umělý svěrač močové trubice (zatím u velmi omezeného počtu pacientů) či páska.

U žen je únik moči daleko frekventovanější záležitostí (také dílem těhotenství a porodu), většinou se jedná o tzv. stresovou inkontinenci (při běhu, kašli, kýchnutí apod. - při změně tlaku v břiše na močovou trubici), zde pomáhá voperování tzv. pásky, která problém vyřeší.

Senioři a lidé po neurologických onemocněních (úrazy páteře, poškození míchy, cévní mozkové příhody) trpí inkontinencí nejčastěji, ale i zde se to dá řešit, ovšem vždy ve spolupráci odborníků - urologů, gynekologů, geriatrů, neurologů, fyzioterapeutů a rehabilitačních pracovníků.

Nepříjemná je hlavně tzv. urgentní inkontintence, která nedovolí mnohým jít do kina, divadla nebo jet autobusem z obavy před nucením močit a nemožností jít na toaletu, mluví se o tzv. syndromu domovních vrat.

Prevence inkontinence
Zdravý životní styl, fyzická zdatnost (stačí pravidelná chůze) a u mužů po padesátce pravidelné prohlídky u urologa.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.