Nevíte, jak na zdravou výživu? Zkuste to se zdravým talířem

29. září 2014

Zdraví lze zlepšit jedině správnou, přírodní stravou. Jednoduchá věta, jejíž naplnění je pro mnohé z nás tak složité. Naštěstí je ale kolem nás mnoho těch, kteří nám se správnou cestou ke zdravé stravě nezištně pomáhají. Jednou z nich je specialistka na výživu Margit Slimáková, která provozuje několik zajímavých webů, kde se dozvíte co nakupovat a jak sestavit správný jídelníček. Vše je zábavnou veselou formou, aby to bylo lákavé i pro naše děti.

Jak by měl vypadat zdravý denní talíř?

„Ten talíř si rozdělíme na čtvrtiny a dvě z nich - tedy polovina denní dávky by se měla skládat z co nejpestřejších druhů ovoce a zeleniny. Zeleniny může být i více, ale důležitá je i ta barevnost, protože ovoce se zeleninou obsahují látky nazvané fytochemikálie, jinak také barevné pigmenty rostlin, právě ony působí blahodárně na náš organizmus. Každá na něco jiného. Proto tedy čím barevnější a pestřejší strava je, tím je to lepší," vysvětluje Margit Slimáková.

Ovoce a zelenina

- ideální lokální a sezónní (ale trochu exotiky na zpestření být může)
- ovoce raději čerstvé
- zelenina i tepelně upravená, na zimu ideálně kvašená

Obiloviny a bílkoviny

Druhou polovinu zdravého talíře by měly tvořit z 1/4 bílkoviny a 1/4 obiloviny.

Bílkoviny - maso, mléko, luštěniny. Spadají sem i tuky, které ideálně přijímáme v potravinách (ryby, oříšky), nebo volíme málo průmyslově upravené tuky, což jsou za studena lisované oleje či kvalitní máslo, které si stlučeme i doma.

Obiloviny, tzv. polysacharidy - opět co nejvíce přirozené (jáhlová kaše, kroupy, rýže, kváskový žitný chléb, semolinové těstoviny, pohanka, ječmen, brambory). Rozhodně ne ale pečivo z bílé pšeničné mouky.

Cukry

„Cukry vůbec nepotřebujeme," jednoznačně říká Margit Slimáková. Měly by nám stačit cukry jen v přirozené formě v potravinách (např. v ovoci). Když už sladíme, pak kvalitním třtinovým cukrem. Obecně ale platí, že čím méně, tím lépe. Med je do čaje lepší jen jako lék při nachlazení. Pít bychom měli jen neslazené čaje a čistou vodu.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio