Peníze dětem dejte ve chvíli, kdy umí počítat do deseti

26. září 2014

I to je jedna z rad psycholožky Šárky Mikové, která v pořadu Třináctka Plus představila projekt Bankéři jdou do škol. Bankovní asociace vyslala po středních školách Čech i Moravy úspěšné bankéře, aby osobním příkladem dětem ukázali, že i tohle může být cesta k budoucímu povolání.

Finanční gramotnost na školách se zvyšuje, protože školy nabízí ty nejaktuálnější informace ze světa ekonomiky a financí. Rodina je důležitá hlavně svým osobním příkladem k penězům a životními hodnotami jako takovými.

Jak děti finančně vychovávat?

Rozhodně s nimi neobchodujte stylem: „Když uklidíš nebo přineseš dobrou známku, dostaneš peníze."

Děti by od nejmladšího věku měly dostávat přiměřené kapesné, které jim umožní s penězi nějak hospodařit - koupit si maličkost, spořit nebo všechno hned utratit. Nic z toho není špatně.

Mělo by mít dítě vlastní účet?

„Klidně," míní psycholožka Šárka Miková. „Tady bych hodně apelovala na rodiče, aby se nebáli brzo dětem říct, že je v patnácti letech potřeba jít na brigádu, aby si na účet spořily samy a nespoléhaly na dotace od rodičů," dodává.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.