Pojistné podvody jsou naším národním sportem

15. duben 2014

Umíme si správně pojistit svoje auto? Tušíme, že nemusíme mít havarijní pojištění, ale stačí si připojistit k povinnému ručení jen pár možných nepříjemností? A jaké je skóre boje mezi pojišťovnami a nepoctivci s pojistnými podvody? A co záznam o nehodě, umíme ho správně a rychle vyplnit? Odpovědi i na takové dotazy zazněly v pořadu Třináctka Plus. Ivana Navrátilová se ptala specialisty likvidace škod z autopojištění Allianz pojišťovny Libora Berana.

"U nového vozu určitě doporučuji i havarijní pojištění. U starších aut stačí mít pouze povinné ručení a nechat se připojistit pro další možné komplikace, které se pak řeší i samostatně," uvedl na začátku rozhovoru Ing. Libor Beran. Např. Rozbité přední sklo, to je častá nepříjemnost, ale jeho připojištěním se řeší rychle i bez udání příčiny, kdy a jak se to stalo.

"Sepsání záznamu o škodní události, havárii dvou aut, stále ještě moc neumíme, přestože už to pár let mezi motoristy koluje. Přitom ten záznam je tak jednoduchý a klidně by mohl být napsaný i na čistém papíře či sáčku od mouky. Stačí napsat, kdo, kde, kdy, co a jak", směje se Libor Beran. Často naštěstí se správným záznamem pomůže policie, kterou voláme až u škody přesahující 100 tisíc korun či při zranění osob.

Při srážce se zvěří, ať už volně žijící či domácí, bychom měli policii volat vždy. Pokud nám vznikla škoda např. kvůli psovi, který byl tam, kde neměl co dělat, měli bychom chtít náhradu škody po jeho majiteli. Ten by měl zaplatit hotově na místě, nebo by mohl událost pokrýt z vlastního pojištění odpovědnosti, které se kromě dětí vztahuje i na domácí zvířata.

A pojistné podvody? "Podvádění s pojistnými událostmi je stále náš národní sport", povzdechl si Libor Beran. Po 25ti letech v oboru je to pro něj už hodně obehraná písnička, ale vzápětí dodává, že databáze už známých podvodníků existuje a znají ji všechny pojišťovny, takže zavedení hříšníci mají s dalšími pokusy, jak obelstít pojišťovnu, smůlu. "Už pouhý pokus pojistného podvodu, aniž došlo k výplatě peněz, je trestným činem i s nepodmíněnými sazbami trestu," upozorňuje Libor Beran.

Více si poslechněte v pořadu Třináctka Plus z 11. dubna 2014.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio