Poznat sám sebe i druhé je možné díky praktickému použití teorie typů

14. říjen 2014

Máte více dětí a každé je úplně jiné a vy netušíte proč? Máte občas pocit, že vám nerozumí snad celý svět a možná nerozumíte sami sobě ani vy? Tak si nechte vysvětlit teorii typů. Mluvila o ní praktická psycholožka Šárka Miková.

„Teorie typů je trochu jiná, než běžné typologie, se kterými se potkáváme. Ty totiž většinou hodnotí a popisují chování člověka. Teorie typů se snaží jít někam dál, víc do hloubky, a to do zdrojů našeho chování, které jsou na úrovni našeho mozku a nějakým způsobem vrozené, takže popisují naše vrozené dispozice, naše preference, jak fungovat určitým způsobem. Třeba jak přijímat informace, to se pak projevuje v naší komunikaci, jak se rozhodovat, což se projevuje v každodenních situacích, kdy děláme nejrůznější volby. To všechno lze nějakým způsobem předvídat. Když to připodobním k praváctví a leváctví - když jste vrozeně pravák, a to je na úrovni mozku dané, tak se snáze naučíte psát pravou rukou. Na stejném principu funguje systém preferencí v rámci teorie typů," vysvětluje psycholožka Miková.

To, že si občas nerozumíme, ještě neznamená, že jsme dobří, nebo špatní. Jsme prostě jiní. Hlavně u našich dětí je důležité chápat jejich potřeby a jinakost a mít cit pro přirozenost dítěte.

Když se díky teorii typů dozvím hodně sám o sobě, naučím se vnímat a chápat i odlišnosti lidí kolem mě, včetně dětí.

Teorie typů je stručně řečeno výborným nástrojem sebepoznání a seberozvoje a také výborným nástrojem poznávání ostatních.

Poslechněte si víc.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.