Prastará metoda transplantace stolice vám může zachránit život

16. duben 2015

Transplantace stolice má ve všech případech, které evidují v Thomayerově nemocnici v Krči, 100% úspěšnost. Celkově bylo takových zákroků v Čechách provedeno 260 s úspěšností přes 80%. O tomto zákroku a o případech, kdy je nutný, podrobně v pořadu Třináctka Plus mluvil docent Pavel Kohout, vedoucí lékař metabolické JIP.

Transplantace stolice je často poslední možností záchrany člověka, který trpí klidně i rok a půl dlouhotrvajícími úpornými průjmy (až 12 stolic denně). Stačí jedna jediná transplantace a dá se mluvit o nově nabytém zdraví těžce nemocného člověka.

Přehnanou sterilitou potravin zabíjíme nám prospěšné bakterie

„Přeháníme to se sterilitou potravin. Bakterie z přírody potřebujeme, protože vytvářejí náš přirozený mikrobiom. Jíme málo čerstvé zeleniny a ovoce, chybí nám kvašené, případně jen sušené potraviny. Vše je konzervované nebo sterilizované. Pak také nadužíváme antibiotika. To vše vede k tomu, že máme ve střevě méně bakterií než dříve. To pak souvisí s civilizačními chorobami a také s vleklými záněty tlustého střeva způsobenými bakterií Clostridium defficile, kterou si u zdravého člověka ostatní bakterie ohlídají, aby nepřerostla a nezačala škodit, ale jakmile se vymkne kontrole, může způsobit tak těžký a vleklý zánět, který může skončit až smrtí člověka," vysvětluje docent Kohout.

Bakterie Clostridium defficile

Tato bakterie je velmi odolná vůči antibiotikům, ale také vůči desinfekčním prostředkům, takže dlouho přežívá - její spóry vydrží i 2 až 3 roky. Často se tedy vrací, rychle se množí a je velmi infekční. Střevu škodí hlavně tím, že zásadně zhoršuje jeho očišťování.

Jak poznáme, že se jedná o zánět způsobený právě touto agresivní bakterií?

„Máme velké množství vodnatých průjmů, i kolem 10ti až 20ti za den, které se objeví po užívání antibiotik. Může se to stát i u dětí, což je také jeden z důvodů, proč bychom při léčbě antibiotiky měli užívat i probiotické bakterie, které koupíme v lékárně. Léky na průjem mohou tento stav paradoxně i zhoršit, protože sice zastaví průjem, ale tlusté střevo se tím může zablokovat, až prasknout. To se ale rychle pozná. Pacient má horečky, je schvácený a má celkové projevy těžké nemoci. Pokud u dětí trvá průjem 3 až 5 dní a u dospělých 5 až 7 dní, je nutné jít k lékaři," popisuje docent Kohout.

Čtěte také

Kdy je nutná transplantace stolice a v čem spočívá?

„Clostridiový zánět tlustého střeva se léčí přesně cílenými antibiotiky. Když nepomohou a zánět se vrací, používá se transplantace stolice. Nejlépe od příbuzného zdravého dárce. Tady předpokládáme, že geneticky příbuzní mají i podobnou mikroflóru ve střevě. Po dokonalém vyšetření dárce (proti HIV, infekčnímu zánětu jater a vyšetření stolice na bakterie a parazity) se provede transplantace buď kolonoskopem, tedy spodem, kdy se dostaneme do tenkého střeva a cestou zpět aplikujeme homogenizovanou stolici. Druhá možnost je aplikace stolice gastroskopem, tedy ústy přes žaludek a dvanáctník až do tenkého střeva v sondičce, kde je ve 300 ml fyziologického roztoku rozmixováno 50 až 60 g stolice s potřebným obsahem bakterií a peptidů, které úspěšně bojují s clostridií," vysvětluje Pavel Kohout.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio