Prevence chřipky? Buďte ohleduplní a s nemocí zůstaňte doma

12. únor 2015

„Ležet, potit se, pít a odpočívat. Nechodit do práce a ani děti nedávat do školek a škol. Ubližujeme tak nejenom druhým zdravým, ale hlavně sami sobě," apeluje na marody v právě vrcholící chřipkové epidemii MUDr. Magdaléna Kantová, vedoucí lékařka dětské ambulance ORL Nemocnice na Bulovce, kterou jsme přivítali v pořadu Třináctka Plus.

„U nás je stále velmi malá proočkovanost proti chřipce, protože tu panuje odpor proti očkování. Každý si navíc trochu myslí, že se ho to netýká. Spousta lidí bere chřipku jako banalitu, nezůstanou doma a chodí do práce, šíří virus chřipky a pak se objevují komplikace. Měli bychom se naučit to nepodceňovat. Chřipku, na kterou nejsou léky, je potřeba pořádně vyležet, odpočinout si a nedat virům šanci. Klidně si léky proti horečce, bolesti a zánětu vzít co nejdříve, není nutné čekat až na horečku nad 38 stupňů a léky vzájemně střídat (paralen, panadol, brufen, apoibuprofen), aby se organizmus jednostranně nezatěžoval," popisuje často opomíjené pravidlo boje s chřipkou paní doktorka Kantová.

Pacienty, kteří chřipku podcenili a řádně ji nevyleželi, čekají na ORL v druhé vlně - po chřipce.

U dětí, které mají rýmu, kašel a teplotu paní doktorka také doporučuje klid na lůžku na 2 až 3 dny. Kdyby ani pak horečky nepolevily, je lepší zajít k lékaři.

U zánětů středního ucha, které děti často trápí a vrací se, je první pomoc doma ouško zchladit obkladem, rozkapat nos, dát lék proti bolesti a druhý den raději navštívit ORL ambulanci. Lékař pak určí nutnost další vhodné léčby - jestli budou nutná antibiotika či nikoli.

„Teď je u mnoha rodičů módní nechtít antibiotika. Ono to i může vyjít a ouško se zahojí, ale když pak přijdou komplikace - a jde to rychle, antibiotika už nepomůžou a zánět může doputovat až do kosti, která se pak musí operovat," varuje doktorka Kantová.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio