Prevence není jen očkování. Cestovatel by měl být především dobře informovaný, říká Rastislav Maďar

23. červenec 2015

Při cestách může jít i o život. Nemoc je výsledkem kombinace mnoha vlivů a faktorů. Podrobně jsme si o tom povídali v pořadu Třináctka Plus s naším nejznámějším epidemiologem doc. Rastislavem Maďarem, odborným garantem center očkování a cestovní medicíny.

„Je-li cestovatel dobře připravený a informovaný, tak nemusí mít problémy nikde ve světě. Nejlepší rada je na míru pro toho, kdo si o ni řekne. Není to jen o očkování, je to o i o drobnostech, které se sčítají. Vycestovat poučený, ale pak také nezapomenout na disciplínu a nepodceňovat už známá, často navštěvovaná místa a neslevit ze zásad bezpečného pobytu v dané lokalitě. Statisticky prokázané je i to, že návštěva u známých v cizině je rizikovým faktorem, častěji se totiž od nich vracíme se zdravotními problémy", popisuje nejdůležitější cestovatelskou zásadu docent Maďar.

Cestovní medicína posledních let je čím dál víc o přenosu rezistentních patogenů po světě, díky tzv. medicínské turistice

„Pacienti z bohatých zemí vyhledávají zákroky v zemích, kde to je levnější (např. u nás zákroky u zubaře či plastické chirurgie), nebo exotičtější (porody našich žen v Thajsku apod.). Tím přivážejí své rezistentní mikroorganismy tam, kam jedou, a odvážejí si domů zpět jiné. To samozřejmě neplatí pro akutní případy, úrazy apod., ale důležité je hlavně v zemích nerozvinutého světa eliminovat návštěvy v nemocnicích, ve kterých je péče často až žalostná. Hrozí navíc to, že nám nejenom nepomůžou, ale můžeme si tam vlastně i uškodit. Viry (noroviry, rotaviry, koronaviry apod.) mají spoustu typů a jejich infekčnost je velmi vysoká. Např. na letních luxusních obřích zaoceánských lodích se množství virů, které se vejdou jen na špendlíkovou hlavičku, se mohou rozšířit a nakazit hodně lidí, protože kontakt tisíce lidí na palubě je na vzdálenosti menší než 2 metry. Účinné vakcíny proti těmto virům nejsou. Navíc právě díky cestování dokáží obletět celou zeměkouli během pár hodin, takže je vždycky lepší být o krok napřed,“ apeluje na důležitou opatrnost při cestách Rastislav Maďar.

Čtěte také

Viry související s cestovní medicínou pocházejí často z přírody

„U koronavirů (způsobují SARS nebo MERS) a původců eboly, která se přenáší krví a tělními tekutinami, zatím ještě není úplně jasné, odkud pocházejí, snad od netopýrů kaloňů. Najít účinnou vakcínu proti ebole snad ani není možné, protože není dostatečně velká skupina, na které by se to mohlo ověřovat. U nemoci MERS se předpokládá, že jde o infekci také od netopýrů a velbloudů dromedárů. Ale stále je kolem vzniku virů a jejich přenosů a následného zmutování řada nejasností a záhad. Např. u smrtelného viru chřipky z posledních let nebyl jednoduchý přenos z člověka na člověka. Ostatní viry jsou velmi nebezpečné, zabijí hodně lidí, i když „jen“ pár procent z nakažených (ale i tak to může být až půl milionu lidí ročně). Kdyby se tedy tyto dva viry potkaly - ten co se rychle šíří, ale není nebezpečný a ten, co je vysoce nebezpečný, ale málo infekční a vyměnily by si své "horší" vlastnosti, tak by lidstvo bylo ohroženo ve velmi krátké době. Proto musí mít nastavené bezpečnostní preventivní procesy a cestovatelé obzvlášť, “ vysvětluje lékař.

MERS

Celý svět včetně ČR si „díky“ ebole vyzkoušel teorii v praxi

„Mediální strach z eboly hraničil až s panikou,“ vzpomíná docent Maďar a dodává: „Vyzkoušelo se, jak fungují kontrolní a záchytné mechanizmy. Algoritmus všech procesů, které se spustí, když něco takového nastane, a teoreticky se to může hodit i u MERSu, což doufám, že nenastane, tak i u jiné pandemie. Pacient se zdravotními potížemí by po návratu z rizikové oblasti s epidemií smrtelné nemoci neměl hned chodit k lékaři. Svojí infekcí totiž může ohrozit nejenom zdravotníky ale i ostatní nemocné, hlavně pak ty s chronickými obtížemi, kterým tak může jejich nepříznivý zdravotní stav ještě zkomplikovat. Je tedy nutné svůj problém, hlavně po návratu ze světa a rizikových oblastí obzvlášť, konzultovat po telefonu se svým lékařem. Je-li jeho stav akutnější, měl by být odvezen sanitou s proškolenou posádkou přímo do nemocnice s příslušným infekčním zázemím. Celá současná epidemie MERSu, který se přenáší vzduchem a je tedy velmi nebezpečný a infekční, se spustila tak, že 1 člověk zavlekl nemoc ze Saudské Arábie do Koreje. Tam navštívil celkem 4 nemocnice a 9 dní trvalo, než chorobu diagnostikovali a celá epidemie je ted´důsledkem této fatální chyby na začátku. I SARS se dostal do Toronta do Kanady tak, že jej tam zavlekla jedna paní z Hongkongu, zbytečně pak zemřely desítky lidí. I ebola stále ještě probíhá. Paralelně se objevily i nové epidemie, např. v Demokratické republice Kongo. Ale tam jsou na to zvyklí a podařilo se jim situaci zvládnout. Západní Afrika, např. Libérie, byla zaskočena více. Bylo to pro ně nové a jejich zdravotnický systém na to nebyl připravený,“ shrnul situaci s vážnými infekčními nemocemi po světě v posledním roce a nyní docent Rastislav Maďar.

Cvičení Ebola 2015 v Kolíně
autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.