Proč pojišťovny při výpočtu újmy na zdraví často přiznávají výrazně nižší odškodnění, než na jaké máme právo?

19. květen 2015

Rozdíl v odškodnění za ublížení na zdraví někomu jinému může být u stejného úrazu až v řádech miliónů korun. Jedná se o případy, kdy my sami, případně někdo nám, způsobí v důsledku nedbalosti nebo nešťastné náhody újmu na zdraví. V pořadu Třináctka Plus jsme se na to zeptali právního poradce portálu Poradna poškozeného Lukáše Kaplana.

Nejčastějšími případy jsou podle něj dopravní nehody (tady se tzv. bolestné a další náhrady řeší ze zákonného povinného ručení), úrazy v zaměstnání (zde bývá pro tyto situace zaměstnavatel pojištěný a náhradu pak řeší pojišťovna) a pak také úrazy při sportu. V těchto případech dochází k největším problémům nejenom s těžkými zdravotními komplikacemi, ale také s následným krytím náhrad.

Pojištění se vyplatí

Správně bychom všichni měli mít alespoň pojištění z běžného občanského života a při sportu i připojištění právě pro tuto aktivitu.

„Nejhorší je, když viník není pojištěný vůbec, což se stává docela často. Navíc také tak „trochu" totiž záleží na tom, „komu" ublížím. Při výpočtech, i u stejného úrazu, následného ušlého příjmu, zisku, ztíženého společenského uplatnění, doživotní invalidity apod. se u špičkových manažerů firem jedná opravdu o milionové částky. Není-li ale viník pojištěný, měla by jít náhrada z jeho kapsy. Je-li ale prázdná, jsou to opravdu těžko řešitelné situace. Jedinou preventivní radou pro takové případy je mít dobrou vlastní úrazovou a životní pojistku," vysvětluje právní poradce Lukáš Kaplan.

Kde se berou nesprávné výpočty náhrad?

Dalším problémem ale pak také může být, a často i bývá, správné vypočítání všech náhrad, na které má poškozený nárok - a to i v případě, kdy je správně připojištěný, stejně jako viník, který mu újmu na zdraví způsobil.

Čtěte také

„Nový občanský zákoník přinesl před rokem změnu v tom, že zrušil původní zastaralou tabulkovou bodovou vyhlášku o vypočítávání bolestného, která zdaleka nekryla současné potřebné výše náhrad. Nově tedy nejsou přesně pravidla stanovena. Nejvyšší soud sice vydal metodiku posuzování náhrad, která je veřejně přístupným dokumentem na stránkách Nejvyššího soudu, ale nejedná se o závazný právní předpis. V rámci této metodiky se celkem jasně určuje bolestné, podobně jako kdysi. Újma na zdraví se přepočítává podle bodů. Výše jednoho se určuje podle průměru hrubé mzdy za uplynulý kalendářní rok. Letos je to tedy 251 korun. K problémům ale dochází při posuzování a určování výše odškodného za trvalé následky, ztížení společenského uplatnění, ušlý příjem a zisk, doživotní invaliditu atd. Metodiku totiž většina lékařů nezná, nemají čas a často ani chuť složitě hledat a zjišťovat a vyplňovat formuláře, takže počítají po staru, pojišťovny to pak interně ještě doposoudí a vyhodnotí a nakonec zpravidla vyplatí poškozenému takovou částku, která bývá nesprávná a podhodnocená," popisuje běžnou praxi Lukáš Kaplan.

Nebojte se říct si o radu

Poučení na závěr je tedy takové, abychom včas s finančním poradcem vybrali a přesně nastavili správná pojištění pro zajištění nás samotných, ale i našich nejbližších pro případ, že nám ublíží někdo nesolventní, ale stejně dobře jsme pojistili i sami sebe s celou rodinou pro situace, kdy my ublížíme někomu dalšímu. Když už k těmto situací dojde, určitě hledejme pomoc u lékařů, kteří jsou informovanými i v metodice vypočítávání výše náhrad. I tak to ale raději včas konzultujme s právníky.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio