Signální pes vycítí, že se u člověka blíží záchvat. Každého psa to ale naučit nejde

28. srpen 2014

Téměř dvě stovky psů už prošly výcvikem v občanském sdružení Helppes. O tom, jak se takový pes vybírá a jak se cvičí v pořadu Třináctka Plus hovořila ředitelka sdružení Zuzana Daušová.

Se svým týmem necvičí jen asistenční a vodící psy, ale také psy signální. Takové zvíře pomáhá člověku, který trpí například epileptickými nebo diabetickými záchvaty. Někteří psi jsou schopni vycítit záchvat ještě před tím, než nastane. Jedná se o vrozený instinkt, který nelze psa naučit. Jde ho ale naučit, aby přivolal pomoc v případě, že se jeho majitel ocitne v potížích před záchvatem, při záchvatu i po něm.

Asistenční pes to ve studiu na chvíli vzal za moderátora

Signální pes může také pomoci člověku s podáním mobilního telefonu, deky nebo léků.

Předání asistenčních psů

Sdružení Helppes chystá na 13. září velkou akci. Za účasti Karla Gotta, Marty Kubišové, Jany Paulové a dalších osobností bude předávat lidem se zdravotním postižením asistenční psy. Přijít se může podívat každý - vstup je volný.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.