Špatné vysvědčení? No a co! Nelámejte nad dětmi hůl, radí psycholožka

24. červen 2015

Jak se postavit ke špatným známkám na vysvědčení našich dětí, radila v pořadu Třináctka Plus psycholožka Iva Voglová. Její doporučení by se jednoduše dalo shrnout do několika bodů. Nestresovat, nezdecimovat a pamatovat na společnou přípravu.

„Pozor na to, abychom v touze po jeho lepší známce v dítěti nevybudili velký stres. Ten je pak mnohem horší. Sváže dítěti nohy daleko víc, než kdekterá neznalost. Vystresované dítě pak dělá chyby a zmatkuje a navíc mu tím můžeme až zlomit charakter. Dítě za našimi zády může dělat cokoliv, ale před námi pak vystupuje tak, jakože splnilo to, co jsme mu uložili. Pak se bude i dál dostávat nahoru k cílům a úspěchům a k překonávání překážek třeba i cestami, které by se nám nemusely líbit a v budoucnu by ho mohly dostat na šikmou plochu."

Nezapomínejte chválit za dobré známky

„Vystresované dítě lehce zdecimujeme a ono pak může vyskočit třeba z okna. Těchto případů, bohužel, velmi přibývá. Děti se bojí perfekcionistických rodičů, kteří na ně nemají celý rok čas a pak se najednou kolem vysvědčení probudí a na děti udeří. Citlivější z nich pak mohou v zoufalství sáhnout i po těchto radikálních způsobech řešení, s mnohdy fatálními konci, kdy už není návratu. Mnohé děti nejsou za dobré známky pochválené, ale za špatné bity, tak takhle rozhodně ne! Dítě by se celý rok mělo vyvíjet harmonicky a v klidu a nelítat z extrému do extrému," říká psycholožka.

V životě se nakonec stejně lépe uplatní trojkaři

„Důležité je se s dětmi připravovat do školy společně, formou hry a v průběhu celého roku. Naše neznalost nevadí, naopak, zasmějeme se jí, dítěti se zvedne sebevědomí. My tak získáme přehled o tom, co mu jde a co ne a celkově se tak zvýší i naše společná komunikace, to je moc důležité. Když je dítě v pohodě, tak si nakonec i ze špatných známek pomůže samo. Dejme našim dětem čas, prostor i důvěru, děti se i v učení pak dál najdou samy. V životě se nakonec většinou stejně lépe uplatní trojkaři, než čistí jedničkáři, kteří se vše naučí dokonale, ale v životě pak nejsou schopni to správně aplikovat, pochopitelně to neplatí o všech. Trojkaři, jak musí už ve škole vymýšlet různé manévrovací taktiky jak na rodiče, získají přesně ty důležité zkušenosti pro to, jak se pak v životě lépe adaptovat a uplatnit. Navíc dítě, které bude mít o vzdělání zájem, se k učení samo časem vrátí," dodává Iva Voglová.

Poslechněte si víc.
autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio