Správné pojištění odpovědnosti za škodu vám může ušetřit miliony korun

27. únor 2015

Odpovědnost za škodu způsobenou na majetku či zdraví další osobě může dosáhnout až desítek milionů korun. S novým občanským zákoníkem navíc strmě narostly soudní pře řešící právě tyto situace, takže mít správné pojištění je velice důležité. Jak a podle čeho si ho vybrat? I o tom jsme si povídali v pořadu Třináctka Plus s metodičkou a likvidátorkou majetkového a odpovědnostního pojištění Allianz pojišťovny Hanou Jurovou.

Druhy odpovědnostního pojištění:

1. Ze zákona je povinné pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla (tzv. povinné ručení), které bývá zhruba ve výši 35 milionů korun.

2. Pojištění odpovědnosti za škodu vyplývající z provozní činnosti (týká se živnostníků a firem).

3. Pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou zaměstnancem zaměstnavateli, tzv. „pojistka na blbost“.

4. Pojištění odpovědnosti občanů - běžných činností v občanském životě (provoz domácnosti, sport, chov zvířat, škody způsobené našimi dětmi atd.).

Výhodné bývá nastavení odpovědnosti rovnou s pojištěním domácnosti, případně nemovitosti v tzv. balíčcích. Pojistky tak kryjí pojištění našeho majetku i odpovědnosti z něj (např. rozbije se pračka a vytopíme tím sousedy - pak je společná úhrada našeho majetku i škody způsobené sousedům), pojištění u řady pojišťoven zároveň platí i pro ostatní členy žijící v jedné domácnosti, včetně zvířat.

Jak nastavit pojistné limity odpovědnosti za škodu způsobenou námi druhým?

„To je různé - podle toho co vlastním, nebo co dělám, je taky třeba zhodnotit riziko, jakou škodu tím můžu způsobit a podle toho pak nastavit i vhodný limit. Vyšší bude určitě např. u sportu na rozdíl od odpovědnosti z běžného provozu domácnosti. Minimální doporučený limit je zhruba půl milionu korun, ale pojišťují se řádově i desítky milionů pro škody způsobené na majetku druhých, ale hlavně na jejich zdraví, trvalých následcích, ztížení společenského uplatnění atd.," vysvětluje Hana Jurová.

Jak postupovat, když se něco stane?

1. Ihned kontaktovat pojišťovnu - je potřeba co nejdříve zjistit míru zavinění.

2. Zajistit co nejvíce důkazů (fotky, svědci), právě pro objektivní posouzení situace, jestli je pojištěný oprávněným, nebo sám poškozeným.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.