Stres je v pořádku, bez něj by tu lidstvo nebylo, říká psycholog

26. leden 2015

Je dokonce i stres, který nám dělá moc dobře, vyplavuje endorfiny (např. sport), ale pak je stres častý a dlouhodobý a ten je rozhodně špatně. Přesně to v pořadu Třináctka Plus vysvětlil psycholog Daniel Štrobl.

„Řeknu velmi kacířskou myšlenku. Stres je velmi užitečná, vhodná a dokonce nezbytně důležitá schopnost každého živého organizmu. Stres je naprosto v pořádku ve chvíli, kdy nám pomáhá přežít v mezních situacích. Někdo nás napadne, my se vybičujeme k takovému výkonu, že přežijeme a pak jsme i šťastní. Problém špatného stresu je jinde. Životní styl, který jsme si nastavili, vytváří podmínky pro zažívání stresu velmi často a dlouhodobě, bez nároku na úlevu od něj - a na to nás příroda nevybavila. To je ten moment, kdy nám stres začíná škodit a výrazně ohrožuje naše zdraví," zazněl v našem rozhovoru.

Najednou hůř spíme, jsme podráždění, více nebo méně jíme, bolí nás hlava, záda, žaludek, tělo a duše začínají chřadnout, psychosomatika funguje.

Dobrý praktik by to měl rozpoznat a poradit jak dál.

Ideální je vyhodnotit si situaci sám, případně s blízkými či přáteli, a změnit to, co nám škodí. Každý to máme v sobě ale nastavené jinak. Ne každý zvládne situaci takto. Pak už je opravdu lepší vyhledat pomoc kvalitního psychologa (ideálně absolventa jednooborové psychologie z filozofických fakult v Praze, Brně či Olomouci). Ten pomůže najít priority života. Kdo jsem, čím chci být a co pro to musím udělat. Nejsem jen tím, co chtějí druzí atd.? Jednoduché otázky, těžká řešení. Je-li hůř, pomůže psychiatr.

Vyhnout se dlouhodobému stresu se dá snad jen racionálním uvažováním a hlavně vyvarováním se ohrožujících vlivů (např. nevezmu si hypotéku, když nemám jistotu pohodlného splácení).

Zima si žádá odpočinek

V zimě bychom měli co nejvíc relaxovat, odpočívat a dělat si radosti, protože další atak hromadného stresu je hned v předjaří, vše začíná kvést, pučí, voní a my jsme úplně zdrchaní a vyčerpaní. Tedy ti, co málo odpočívali v zimě. Ale nejsme v tom totiž zdaleka sami.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.