Umělé posilování imunity může být na škodu. Raději dejte na zdravý rozum

24. únor 2015

Rovnováha naší imunity je velice křehká. Důležitá je fyzická i psychická kondice. Dosáhneme ji díky správnému režimu, životnímu stylu a zdravému rozumu. Teoreticky to zní jednoduše, prakticky už je to mnohdy složité. O tom, jak imunita funguje, mluvila v pořadu Třináctka Plus profesorka Anna Šedivá, primářka Ústavu imunologie 2. LF UK, FN Motol.

„Imunitní systém (IS) si málokdo umí představit. Je úplně všude po těle a je pro nás velmi důležitý, protože bez imunity nemůžeme žít. Musíme se umět bránit všem nepříznivým vlivům a infekcím vnějšího prostředí, ale musíme se bránit i proti sobě samým, když máme třeba buňky nakažené virem nebo nádorové buňky. Je to zařízeno tak, že buňky IS, se vyrábějí v kostní dřeni. Jsou to vlastně bílé krvinky, které prostupují celým tělem. Pak máme brzlík, kde se tyhle buňky v časném dětském věku vychovávají, aby nás poznaly a bojovaly pak proti tomu, co nejsme my a co je pro nás škodlivé. Z brzlíku jdou buňky opět do celého těla. Centra imunity jsou také ve střevě, lymfatických uzlinách a slezině, tady všude buňky intenzivně komunikují a učí se, co mají dělat a jak v případě nutnosti zasáhnout," vysvětluje profesorka Šedivá.

První rok života rozhoduje

Nejdůležitější pro správné zakódování imunitního systému je první rok života. Většinou se rodíme se zdravou imunitou. Běžná dětská onemocnění, která tělo zvládne, organizmus naopak posílí. Těch infekčních chorob ale nesmí být do roka mnoho. Je-li jich více než 6 (např. častější hnisavé angíny, záněty středního ucha, bronchitidy, abscesy apod.), už je imunita vážně ohrožená a je třeba vyhledat odborného lékaře, který dokáže zjistit, jestli se už nejedná o závažné poškození IS, tzv. imunodeficienci.

Imunitu není třeba uměle podporovat

Celkový IS je citlivý na to, aby byl vyvážený. Není ani nutné ho záměrně podporovat „drahými zázraky“, protože i nadměrná stimulace může být spíš na škodu. Takže se vracíme opět už k napsanému v úvodu - správný režim, zdravý rozum a radost ze života.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.