Urážka na cti? Spory budou složitější, než byly

18. září 2014

Za ztrátu života až 10 milionů, více práv pro poškozené a procesy jak v americkém filmu. Takové je stručné shrnutí nového občanského zákoníku a jeho nastavení pravidel v oblasti nemajetkové újmy, tedy v případech zásahu do našeho zdraví, soukromí a cti. Stávající norma konečně hájí práva poškozených osob.

Je zde větší ochrana nedotknutelnosti člověka. Za smrt, která dříve "stála" 240 tisíc korun, se částka zvedá až na deset i více miliónů. Při zranění se myslí nejen na úraz jako takový, ale i na bolestné a ztížení společenského postavení, kdy se denní částka zvedá z původních 120 korun na 250.

Při invaliditě či trvalých následcích se vypočítává i ztráta lepší budoucnosti a hledá se výsledek rovnice mezi původním a stávajícím životem. Při urážkách cti se řeší nejen čest samotná, ale i psychické poškození atp.

„Spory tak budou složitější, než byly dosud, ale otevřel se prostor pro to, aby se nejednalo o symbolické náhrady, ale aby to byly náhrady, které skutečně kompenzují škodu v celé své výši a jsou reálnou satisfakcí pro toho, kdo tu škodu utrpěl," vysvětlil v pořadu Třináctka Plus advokát Jiří Hartmann a zároveň dodal, že ochrana poškozených jako taková nepoběží automaticky, musíme svá práva hájit a chránit sami.

Na co byste v případě nemajetkové újmy neměli zapomenout:

1. Pokud možno vše zdokumentovat (lékařskými zprávami, zápisem o průběhu dopravní nehody apod.).

2. Znát stanovení postupů, jak určit výši škody. Najít znalce z oboru (seznam má Ministerstvo spravedlnosti), případně věc řešit s právníkem.

3. Být dobře pojištěný - např. i z platební karty a také nezapomenout, že i škůdce má např. povinné ručení, kde má i naše právo svůj prostor.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.