Víte, jakou vodu pijete?

17. srpen 2015

Pokud jste majitelem studny, ze které berete také pitnou vodu, měli byste její kvalitu pravidelně kontrolovat. Lidé si často myslí, že jim studna bude sloužit navždy a roční kontroly nedělají, což je podle technické ředitelky společnosti Pražské vodovody a kanalizace Radky Huškové velká chyba.

Majitelé studní by měli nechat zkontrolovat vodu nejlépe jednou ročně. Průběžná kontrola a opravy totiž vyjdou mnohem levněji než oprava havarijního stavu, který způsobilo zanedbání.

Znečištěná voda je zrádná v tom, že to nepoznáte ani na první pohled, ani podle chuti. Může přitom způsobit žaludeční a střevní potíže, při závažnějších problémech hrozí i úplavice nebo virová žloutenka typu A.

Kdy studnu kontrolovat?

Ideální dobou na kontrolu studny je jaro. Voda ve studni se podle Radky Huškové často zhorší po zimě, kdy tání sněhu doprovázejí vydatné srážky, nebo je naopak nadměrné sucho. Zkazit ji mohou i fekálie z netěsnících septiků.

Kde se provádí rozbory vody?

Rozbory vody se provádějí v akreditovaných laboratořích po celé České republice. Vzorky odebírá sám majitel do sterilní nádoby, kterou dostane přímo v laboratoři. Výsledky analýzy jsou připravené většinou do týdne.

Poslechněte si celý rozhovor.
 
 
 
Nezapomínejte na pitný režim
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.